У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ ПОНОВО СЕ РАДИ ОПЕРАЦИЈА КАТАРАКТЕ :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ ПОНОВО СЕ РАДИ ОПЕРАЦИЈА КАТАРАКТЕ


 У ЈЗУ болница „Свети врачеви“, 21. фебруара,  урађено је укупно 10 операција катараке  ПХАЦО (ФАКО) методом. Операције је извела примаријус др Мила Пејић Марјановић, специјалиста офталмологије из УКЦ Бањалука у сарадњи са офталмолозима из бијељинске болнице.

-Фако метода је најсавременија операција катаракте у свијету и у офталмологији чини 90 посто оперативних захвата. Пацијенти који имају катаракту имају замућење сочива које утиче на смањење њихове видне оштрине. Оперативни захват је изузетно успјешан и одмах након операције пацијент види“, каже прим. др Мила Пејић Марјановић и додаје да готово половина пацијената, која прође кроз офталмолошку амбуланту има проблем са катарактом.

-Овај здравствени проблем погађа већином популацију старију од 65 година, али јављају се и много млађе особе“, истакла је прим. др Данијела Ђукин, која представља дио оперативног тима за операцију катаракте и додаје да се у овој години планира извести око 700 операција катаракте.

-До сада су пацијенти одлазили у друге здавствене центре и приватне клинике, а од сада је ова интервенција доступна и бесплатна у ЈЗУ „Свети врачеви“, за све осигуранике са подручја Републике Српске.