ДУВАНАРИ ЈОШ УВИЈЕК У НЕДОУМИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ДУВАНАРИ ЈОШ УВИЈЕК У НЕДОУМИЦИ


Произвођачи дувана из Семберије и Посавине, њих стотињак, још увијек не знају да ли ће ових дана ући у организовану производњу дувана у овој години, изјавио је Светозар Михајловић, власник бијељинског „Дувана“, предузећа које се бави организованом производњом и откупом дувана, након састанка са семберским и посавским дуванарима.

„Управа за индиректно опорезивање – Регионални центар Тузла, није промијенила свој став, када је у питању обрачун ПДВ-а на претпостављене количине дувана. Таквим обрачуном ПДВ-а директно утичу на прекид производње дувана у Семберији и Посавини. С обзиром на то да црно тржиште дувана за њих представља „реметилачки фактор“, те да све нас сматрају за „дио удруженог криминалног покрета“, они све произвођаче дувана доводе у незавидну позицију.  Конкретне помоћи немамо од ентитетских институција, те ћемо обавијестити дуванаре да нисмо спремни да уђемо у организовану производњу дувана у овој години. Није искључено да ће дуванари организовано кенути и према Бањалуци, ка  Министарству пољопривреде“, изјавио је Михајловић, истичући да се губи драгоцјено вријеме за производњу расада дувана. Бијељински „Дуван“ има око 160 коопераната, а сваки од њих на њивама ангажује још по шесторо радника.

Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде у Влади РС изјавио је да је и ово министарство слало апеле Управи за индиректно опрезивање БиХ, али да конкретних резултата за сада нема.