ЕДУКАЦИЈА ДЈЕЦЕ О БЕЗБЈЕДНОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ :: Semberija INFO ::

 

ЕДУКАЦИЈА ДЈЕЦЕ О БЕЗБЈЕДНОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ


Припадници Полицијске управе Бијељина одржали су ученицима осмог и деветог разреда Основне школе ,,Јован Дучић“ предавање на тему ,,Едукација о безбједносним ризицима кориштења друштвених мрежа“, чиме је обиљежен и Међународни дан безбједног интернета.
 
Дигитализацијом свакодневног живота, нарочито младих људи, дошло је до појаве бројних опасности које се настоје препознати, превенирати, умањити и санирати кроз едукацију о начинима заштите на интернету, као и успоставити и осигурати механизме који омогућавају пријаву нежељеног материјала на интернету.
 
Опасности на друштвеним мрежама је много. Оне се крећу од комуникације са непознатим људима, различитих облика интернет вршњачког насиља, малтретирања порукама неприкладног садржаја, преко вријеђања и узнемиравања, постављања лажних информација, група на друштвеним мрежама у којима је циљ исмијавање.
 
-Предавања за циљ имају едукацију ученика о правилној употреби интернета, али и да их упозоримо на све ризике и последице које могу настати услед њихове неправилне употребе. Организацијом предавања подижемо свијест дјеце о пријетњама које са интернета вребају на њих и њихове другове. Све наше активности спроводимо уз помоћ наставника и родитеља, који имају све тежи задатак да васпитавају дјецу за живот у дигиталном добу, које отвара нове могућности и крије нове опасности, каже портпарол Полицијске управе Бијељина Александра Марић наводећи податак да су током 2019. године забиљежили пет случајева гдје су малољетници према малољетницима упућивали пријетње путем друштвених мрежа, а ове године забиљежили су један такав случај, у јануару мјесецу.
 

Она је овом приликом позвала све грађане да сваку злоупотребу на друштвеним мрежама пријаве на број 122, број је бесплатан, а позив може бити и анониман.
 
Директор ОШ ,,Јован Дучић“ Дејан Вуковић каже да је сарадњу са бијељинском Полицијском управом добра, те истакао улогу школе.

- Школа мора да прати савремене трендове и указује на опасности које вребају, а ми смо ту да упозоравамо ученике на то шта смију, а шта не. Дјеца често и из незнања направе нешто што буде лоше по њих, али ми смо ту да им објаснимо о чему се ради и какве су последице, каже Вуковић.

портал Семберија инфо (М. Решидовић)