ГРАД БИЈЕЉИНА СУБВЕНЦИОНИШЕ ПРЕВОЗ ОСНОВНОШКОЛАЦА: Потписани уговори о превозу ученика :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА СУБВЕНЦИОНИШЕ ПРЕВОЗ ОСНОВНОШКОЛАЦА: Потписани уговори о превозу ученика


На основу Одлуке о субвенционисању трошкова превоза ученика основних школа на подручју града Бијељине у школској 2019/2020. години градоначелник Мићо Мићић потписао је Уговор о субвенционисању са представницима шест превозника. 

Превозничке фирме које су потписале уговоре су ,,Семберија транспорт“ Бијељина, ,,Видинко турс“ Бијељина, ,,Самарџић“ Бијељина,  ,,Еуротурс“ Бијељина и ,,Антић турс“ Лопаре. 

Град Бијељина ће субвенционисати трошкове превоза ученика основних школа на подручју града Бијељине који до школе путују са удаљености веће од четири километра, и то 20 марака по ученику мјесечно. 

- Од ових 20 марака 10 марака је за умањење цијене мјесечне карте ученицима, а 10 марака превозницима. Тиме рјешавамо два проблема: један је да превозници не повећају цијену мјесечне карте, бар за ову школску годину, а други да помогнемо родитељима који ће од овог мјесеца за мјесечну карту издвајати 10 марака мање, рекао је градоначелник Мићо Мићић, додавши да је бијељинска Градска управа одлучила да на овај начин изађе у сусрет превозницима који су тражили да се повећа цијена ученичке мјесечне карте због повећања цијена горива почетком ове године, али и да на тај начин помогну родитељима који имају дјецу која због удаљености на наставу долазе аутобусом.   

Како прецизира, укупан број који ће бити обухваћен овим субвенционисањем је 1100 ученика, а средства за исплату субвенционисања трошкова превоза ученика планирана су и обезбијеђена буџетом Града Бијељина за 2020. годину. Укупан износ средстава који је потребан за исплату субвенција је 120.000 марака. 

Менаџер предузећа ,,Семберија транспорт“ Фадил Баћевац каже да ова субвенција представља сугурност будућег превоза на подручју града Бијељине, како њима превозницима, тако и родитељима.

- Градска управа града Бијељина препознала је проблем пред којим смо се нашли ми превозници, те одлучила да нам изађе у сусрет, али не само нама, већ и родитељима ученика путника, чиме је Бијељина добила превоз који ће бити сигуран и квалитетан, рекао је Баћевац, додавши да ово, иако није довољно превозницима, умањиће им трошкове.
 
Иначе, све основне школе са подручја града Бијељине биле су дужне доставити надлежном одјељењу Градске управе овјерене спискове свих ученика који путују са удаљености веће од четири километра, спискове родитеља који самостално превозе дјецу, као и копије уговора потписаних са превозницима и на основу тих података Град Бијељина врши исплату субвенције превозницима и родитељима. Субвенција трошкова превоза ученика врши се за друго полугодиште  школске 2019/2020. године, сразмјерно броју радних дана до завршетка наставне године. 

Потписивање уговора је искориштено и да се размијене мишљења, истакну позитивне и негативне стране уочене током протеклог периода, те дају приједлози како би помоћ Градске управе у субвенционисању превоза ученика основних школа била што ефикаснија.

Семберија ИНФО - М. Решидовић
​Фото - Б. Милошевић