Инвестиционо–развојна банка РС у Бијељини: Шанса за реализацију нових пројеката :: Semberija INFO ::

 

Инвестиционо–развојна банка РС у Бијељини: Шанса за реализацију нових пројеката


Представници Инвестиционо–развојне банке РС  данас су организовали „Отворени дан“ у Бијељини, у оквиру јавног позива за додјелу средстава финансијског механизма.

Мирко Бошњак, директор Сектора за међународну сарадњу и инвестициони развој ИРБ-а РС каже да је организовање ових састанака прилика да се локалним заједницама помогне око припреме што бољих и што квалитетнијих пројеката који могу конкурисати за додјелу финансијских средстава у оквиру овогодишњег циклуса. Ове године на располагању је 665.000 КМ за пројекте. У питању су бесповратна средства у износу од 75 одсто, колико обезбјеђује ИРБ РС, док локалне заједнице обезбјеђују кроз суфинансирање 25 одсто средстава.



„Финансијски механизам постао је традиционални инструмент финансијске подршке. Новац је ове године обезбиједила Влада РС, посредством Министарства финансија и УНДП и уз сарадњу са Владом Швајцарске. Финансијски механизам је, у првом реду, намијењен јединицама локалне самоуправе, као подршка у реализацији њихових приоритетних пројеката у области побољшања доступности и квалитета јавних услуга, али и руралног развоја. Ово је шести годишњи циклус и до сада је у Републици Српској реализовано 46 пројеката, а њихова укупна вриједност је више од пет милиона КМ. Уз помоћ Финансијског механизма обезбиједили смо око 4,8 милиона КМ.
Што се тиче појединачних износа средстава, то су углавном пројекти  вриједности до 100.000 КМ. И ова средства могу пуно помоћи локалним заједницама да реализују своје приоритетне пројекте.
Имали смо до сада пуно пројеката у области примарне здравствене заштите, реконструкције обданишта, малих пројеката из области комуналне инфраструктуре, као што су изградња малих водовода и канализационих система, те реконструкција тржница. Бијељина је већ реализовала два пројекта посредством нашег финансијског механизма. Један од пројеката је увођење ГИС информационог система, а други пројекат односио се на изградњу путне инфарструктуре“, истакао је Мирко Бошњак.

Анкица Тодоровић, шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције каже да град Бијељина има добру сарадњу са Финансијским хеханизмом ИРБ-а РС, те је до сада два пута успјешно аплицирала за та средства.



„Изградили смо у Индустријској зони 2 дио главне саобраћајнице, реализовали смо обуку за наше привреднике око припреме пројеката и израду бизнис планова. Реализовали смо и ГИС информациони систем. Заинтересовани смо и за реализацију пројеката у области предшколског образовање, те се надам да ћемо и овога пута остварити успјешну сарадњу“, каже Анкица Тодоровић.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић