Миленко Митровић: Покрет за Бијељину има за циљ у 2020. години да буде респектабилан и незаобилазан политички фактор, а све у интересу грађана Бијељине :: Semberija INFO ::

 

Миленко Митровић: Покрет за Бијељину има за циљ у 2020. години да буде респектабилан и незаобилазан политички фактор, а све у интересу грађана Бијељине


Покрет за Бијељину сматра да Мићић има легитимно право да разговара са ким хоће о садашњим и будућим пројектима везаним за Бијељину па и изборима, то је његова лична ствар и његове странке СДС-а.

Каква је Ваша оцјена као потпредсједника Скупштине Бијељине за прошлу 2019. годину, да ли сте задовољни урађеним?

Што се тиче 2019. године мислим да је Скупштина града радила веома коректно, да је испуњена она норма која је зацртана планом и програмом. Ово моје мишљење потврђује и чињеница да није било неких великих турбуленција, да није било ни екстремних негодовања опозиције, да су сједнице Скупштине града обично трајале просјечно три сата.

Наравно, могу и да кажем да је у дјеловању и раду Скупштине града сарадња позиције и опозиције и мене као потпредсједника била коректна, и са партијама које су у власти са онима који су у опозицији није било неких оштрих критика, није било увреда и то ме радује. Значи можемо да се похвалимо да смо средина у којој сви имамо добре односе и у којој сви добро сарађују.

Одлуке које смо доносили  или оне на приједлог градоначелника или на приједлог јавних институција, надлежних одјељења, све су биле у складу са законом, све су и усвојене, односно прошле су правни филтер као валидне.

На шта сте Ви као потпредсједник нарочито поносни односно коју одлуку из те прошле 2019. године апострофирате као важнију од других?

Па видите, свака Скупштина доноси и неке нове одлуке. Ја сам највише задовољан кад се одлуке донесу у интересу грађана, да грађани буду задовољни тиме што ми донесемо. Видјели сте претходних пар година у Бијељини није било обиљежавања новогодишњих празника. Ево сада је то промјењено, одвојена су нека средства на добробит свих грађана с циљем да би грађани могли да уживају у тим празницима, да виде да њихов град на њих мисли.

То је мислим јако добра одлука и била је такође на Скупштини града и усвојена је. Ја сам задовољан и када буду усвојена значајна повећања када је у питању и пољопривреда и аграрни фонд. Радује ме и увећање за социјалне категорије. Није било посебних негодовања, тако да су и јавне установе већином биле задовољне искројеним и планираним буџетом.

Да ли има нека иницијатива или идеја за којом Ви као предсједник Покрета за Бијељину жалите и што је могло можда бити урађено а није у 2019. години?

Ми смо подносили иницијативе, тј. и ја као одборник у Скупштини града. Иначе, ја своје иницијативе подносим као одборник за потребе грађана на терену. Често је долазило до питања грађана са терена везано за инфраструктурне пројекте, већином по сеоским мјесним заједницама. Људи су се обраћали са иницијативама за асфалтирање путева, то је нека болна тачка у већини неких руралних средина овде у Бијељини.

Ми смо те иницијативе износили и жао ми је што можда и већина од њих није усвојена, јер није било довољно средстава у буџету за те инфраструктурне пројекте. Такође ми је жао што нисмо успјели да реализујемо иницијативу за улицу Стефана Дечанског, гдје је током 2019. године долазило врло често до квара на водоводној мрежи, то је једна од већих мјесних заједница.

Мјесна заједница Вељко Лукић и улица Стефана Дечанског, знало се десити да некад у мјесец дана петнаест дана нема воде по пар сати, ми смо поднијели више иницијатива да се ту изврши реконструкција водоводне мреже. Жао ми је што то није санирано јер није било могућности, није било средстава ни у градском буџету ни у фирми Водовод и канализација.

Али, обећали су да ће у  овом новом кредиту који град Бијељина треба да подигне у 2020. години  бити одвојена средства и да ће та улица бити санирана, а тај проблем који се тамо дешава већ неких пет шест година напокон рјешен.

Такође у више сеоских мјесних заједница, Доња Чађавица, Загони, Суво Поље, Остојићево, постоји потреба за путном инфраструктуром, за асфалтирање неких путева, гдје су мјештани спремни да учествују са двадесет до тридесет посто. Али на жалост у 2019. години град није био у могућности да изађе свим захтјевима.

Већ у 2020. години има најава да ће сви ти пројекти бити завршени. То ме радује и мислим да ми је жао да смо можда мало више требали инсистирати, али то је неки наш циљ и дио нашег програма.

А што се тиче социјалног аспекта морамо у неком наредном периоду у току  године тражити да се изради једна нова, тачније социјална карта у граду Бијељина, гдје би се укључиле мјесне заједнице, предсједници мјесних заједница, савјети мјесних заједница, да се обиђу људи по свим мјесним заједницама који тешко живе, да се ураде ти спискови, да се доставе можда Центру за социјални рад. Јер, вјерујте, стално се јављају људи, долазе, траже неку помоћ, али нису на евиденцијама Центра за социјални рад ни неких других одјељења. И врло је тешко изаћи у сусрет свима, а много је таквих случајева.

Чини нам се да у задње вријеме Ваш Покрет за Бијељину биљежи раст популарности у граду и у Семберији уопште? Шта мислите зашто је тако?

У последње вријеме у Бијељини није било неких битнијих дешавања на политичкој сцени, значи биле су и остале политичке партије које су дужи низ година доминантне или које су доминирале у Семберији.

Осјетило се да је овде у овом граду било потребно да се деси нека позитивна промјена, да се појави нека позитивна прича, која неће људе оптеретити на било који начин.

И управо, скупила се група млађих људи која је одлучила да покрене једну нову причу, причу која нема леђа, која није ничији привјезак, причу о којој смо дуго размишљали.

Основали смо Покрет за Бијељину по некој основној иницијативи, укључили смо и велики број људи на терену који је одмах у старту био заинтересован за ту причу, отворили смо канцеларију на лијепом мјесту у центру Бијељине, канцеларија је свакодневно отворена, радимо добру маркентиншку кампању преко друштвених мрежа.

Имамо добре и позитивне догађаје који привлаче пажњу јавности, наши догађаји су усмјерени ка рјешавању проблема и по сеоским и по градским мјесним заједницама. Подносимо и иницијативе шта би то требало урадити или рјешавамо неке проблеме који су у нашој могућности када ми то можемо урадити од својих личних средстава које сакупимо као чланови покрета.

И показало се ефектно за овај неки период 15-16 мјесеци колико постојимо да смо имали негдје преко 300 догађаја, да смо се појавили у свакој мјесној заједници у Бијељини, да смо се појавили у сваком насељу, свакој руралној средини, поднијели неке добре иницијативе, учинили неко добро дјело.

Желимо да се зближимо с нашим грађанима, да са њима причамо директно, да им покажемо ко смо шта смо. И та прича по нама је успјела, народ је подржава, немамо ни непријатеље, немамо  лоше односе ни са једном политичком партијом, не бавимо се нападањем, прозивањем.

Кад нас, али ријетко, прозову и ако је то без разлога, наравно ми ћутимо. Значи, желимо само да ширимо ведрину, позитиван дух, да ширимо љубав. Наш главни и стални слоган је “добри људи за добре људе“.

И наравно велики дио пропагандног материјала смо урадили, свакодневно дијелимо то грађанима, као и наш програм Покрета за Бијељину. И мислим да у овом почетном периоду од шеснаест мјесеци, да смо заиста много тога урадили, да смо имали доста контакта са грађанима. Мислим да је прича Покрета за Бијељину незаустављива, да нас нико не може спријечити да успијемо у нашем циљу. А наш циљ је превасходно подизање квалитета живота сваког нашег суграђанина како у граду тако и на селу.

Стварањем доброг привредног и животног амбијента мотивисаћемо и млађу популацију да свој живот планира и гради у Бијељини и Семберији, а не негдје у иностранству. То ми је и лично основни циљ, али и циљ Покрета за Бијељину.

Како гледате на задња дешавања везана за могућу прекомпозицију тренутних позиционих и опозиционих странака пред локалне изборе у Бијељини 2020.год?

Актуелни градоначелник Мићић, по мени, има легитимно право да већ сада преговара са ким хоће. Партијски односи унутар СДС-а и СНСД-а нису предмет нашег размишљања. По мени све је то на неки начин политичко разигравање са циљем да се осигурају неке планиране позиције, а ту мислим и на градоначелничку.

За нас у Покрету за Бијељину је битна само једна ствар за евентуалне разговоре у футуру око тога ко ће са ким да коалира, дакле, ми имамо свој програм од десет тачака и свако онај ко је спреман да их прихвати је за нас прихватљив као будући саговорник па и коалициони партнер.

 Бијељинапрес (Bijeljinapress)