ГРАДОНАЧЕЛНИК МИЋИЋ ПОСЈЕТИО ИМАЊЕ ДРАГАНА ЖИВАНОВИЋА У ДОЊЕМ ЦРЊЕЛОВУ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК МИЋИЋ ПОСЈЕТИО ИМАЊЕ ДРАГАНА ЖИВАНОВИЋА У ДОЊЕМ ЦРЊЕЛОВУ


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић и замјеник градоначелника Предраг Јовић посјетили су данас (субота) имање Драгана Живановића у Доњем Црњелову, који се годинама успјешно бави производњом поврћа. Разлог за посјету је изградња складишта за складиштење пољопривредних производа, вриједног око 100.000 еура, за које је Живановић од фондова ЕУ добио бесповратних средстава око 50.000 еура.

Предраг Јовић, замјеник градоначелника града Бијељина, изјавио је да је Градска управа још прије годину дана препознала важност  правовременог конкурисања за средства из европских фондова.

„Градоначелник Мићић и Градска управа су то на вријеме препознали и запослили су људе у Аграрном фонду града Бијељина који су постали спона између пољопривредних произвођача и европских фондова. Пољопривредници нису довољно едуковани, када је у питању познавање строгих правила ЕУ, тако да им је неопходна стручна помоћ при попуњавању компликованих образаца. Живановић је добио 50.000 еура гранта за овај велики објекат, који ће му послужити за квалитетније планирање производње поврћа у наредном периоду. Само на овакав начин могу произвођачи поврћа постати конкурентни на тржишту. У овој години биће отворен ИПА 2 пројекат, вриједан око 30 милиона еура, колико је предвиђено на име помоћи пољопривредним произвођачима у БиХ. Од свих нас зависи да ли ћемо знати искористити та средства. Град Бијељина је тренутно једини град у БиХ који се званично бави оваквим активностима. Треба пуно више радити на обуци младих људи који ће помагати пољопривредницима како би могли искористити средства европских фондова“, изјавио је Јовић.
 

Јовић је нагласио да су средства из европских фондова велика шанса за произвођаче поврћа, житарица и меса на подручју РС и БиХ. Он је нагласио да је основни услов за овог пољопривредника било посједовање грађевинске дозволе за поменути објекат.

Драган Живановић, произвођач поврћа из Доњег Црњелова, каже да је у марту прошле године поднио захтјев за средства из ЕУ фондова, те да је прије тога изградио бетонску конструкцију за велики објекат, корисне површине око 700 м2.
 

„Из европских фондова добио сам 50.000 еура, што представља 58 одсто комплетне инвестиције. Учествовао сам са 42 одсто властитих средстава. Искључиво се бавим производњом поврћа. Због плодореда, производим још пшеницу и кукуруз на 20 хектара. Поврће производим на површини од 15 хектара. У питању је паприка, парадајз, лубеница, лук, купус. Овај објекат ће унаприједити моју производњу у сваком погледу. Поврће пласирам  на Кванташкој пијаци, у тржним центрима и у Фабрици за прераду поврћа „Сава Семберија“. Пуно ми значи и то да имам познатог купца за своје производе и унапријед познату цијену. Пуно је лакше направити калкулацију на почетку године“, каже Драган Живановић.

портал Семберија инфо (Љ.Љубојевић)