МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ: ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА РИСТЕ МАРЈАНОВИЋА :: Semberija INFO ::

 

МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ: ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА РИСТЕ МАРЈАНОВИЋА


У оквиру обиљежавања стогодишњице побједе у Првом свјетском рату, у Музеју Семберије вечерас је отворена изложба фотографија ратног репортера Ристе Марјановића.

Аутори изложбе су Снежана Неговановић и Милојко Гордић из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Отварајући ову изложбу, један од аутора,Снежана Неговановић изјавила је да изузетно важан сегмент стваралаштва Ристе Марјановића, првог српског званичног фото – репортера, свједока времена од 1910. до 1960. године, представљају фотографије о догађајима из Првог свјетског рата, за које је Марјановић добио и титулу „екселенција фотографије“, коју му је додијелило Удружење професионалних фото и филмских радника у умјетника фотографије 1965. године.
 
 
„У документацији Завода за заштиту споменика културе града Београда, који ове године обележава 60 година постојања и рада, налази се 8.542 репродукована снимка, као фототека Збирке фото – негатива Ристе Марјановића. За догађаје из Првог светског рата везано је око 500 снимака. Риста Марјановић је био изузетна личност. У Првом светском рату српска војска имала је организовану фото – филмску секцију. Ипак, Марјановић је по много чему специфичан, јер је поседовао изузетно уметничко и фотографско образовање пре Првог светског рата. Иначе, пореклом је Шапчанин. У Београду се школовао у Школи за цртање Ристе и Бете Вукановић и код Милана Јовановића, брата Паје Јовановића. Напослетку је завршио у Паризу, где је био уредник за илустрације у „Њујорк хералду“, издање за Европу. Ту ће га затећи почетак Првог балканског рата, гдје ће на позив Димитирија Аписа доћи у Србију да снима ратна дешавања из Првог и Другог балканског рата. О томе извештавао за многе европске часописе. Почетком  Првог светског рата напушта Париз, долази у Сбију и све време рата је ангажован од Врховне команде српске војске, снимајући први део рата, Церску битку, битку на Дрини, Колубарску битку, одбрану Београда, повлачење српске војске преко Албаније, након чега ће те фотографије излагати у Паризу, Лондону и Америци на свесавезничким изложбама које су много допринеле завршетку рата. Посебно је значајна 1917. година, када се Русија повукла из рата, док су САД ушле у рат и много су нам помогли на крају рата. Марјановић је снимао и завршне операције пробоја Солунског фронта, ослобођење Србије, напредовање српске војске ка Војводини, прелазак у Хрватску, ослобођење Загреба, стварање краљевине Срба, Хрвата и Словенаца“.

Риста Марјановић је и након завршетка Првог светског рата наставио да снима изградњу меморијала, спомен – обиљежја, костурница и на тај начин је заокружио врло битан период у историји српског народа“, изјавила је Снежана Неговановић, нагласивши да се Први свјетски рат највише памти по Марјановићевим фотографијама.
Момчило Копривица, директор Музеја Семберије, захвалио се Заводу за заштиту споменика културе града Београда на овој изложби, нагласивши њен културолошки значај.
 

„Изложба прати период мобилизације, велике битке, као што су Церска, Дринска и Колубарска, опсаду Београда и повлачење српске војске и српске владе на Крф. Марјановић је забиљежио све оно што је битно у четири године Великог рата. Он је и након Првог свјетског рата наставио фото – репортерски рад, тако да је оставио богату документацију о педесетогодишњем периоду у Србији. И наш музеј у овој години обиљежава 50 година, тако да овом изложбом започињемо обиљежавање тог јубилеја“, изјавио је Момчило Копривица.

портал Семберија ИНФО (Љ.Љубојевић)