МИЋО МИЋИЋ: У СВАКОЈ СИТУАЦИЈИ ЗНАМО ДА ИЗВУЧЕМО МАКСИМУМ :: Semberija INFO ::

 

МИЋО МИЋИЋ: У СВАКОЈ СИТУАЦИЈИ ЗНАМО ДА ИЗВУЧЕМО МАКСИМУМ


О години која је при крају, плановима за 2020, о европском путу којим је Бијељина кренула  и низу других питања за портал Семберија инфо, говори Мићо Мићић, градоначелник Бијељине
 
Одбројавамо дане 2019. године. Каква, је по Вама, била ова 2019?
-Живимо у плодној равници, имамо одличан положај на тромеђи, преко Семберије иде практично сав саобраћај између сјеверне Србије и Републике Српске и даље за Федерацију БиХ... Човјек би рекао да овдје није тешко бити успјешан и да нам је све „пало с неба“. Ипак, без вриједних људи, који знају да створе нову вриједност, све би то било узалуд. Ми, који живимо у Семберији, знамо да у свакој ситуацији извучемо максимум, па ћу бити слободан да кажем да је тако било и у овој години.
 
Да ли је Бијељина на путу којим иду озбиљни европски градови, имајући у виду да јој је недавно припала титула „Европски град спорта 2020” и да је кренула ка „Граду будућности“?
-Недавно смо промовисали слоган „Бијељина Град будућности“, желећи да ухватимо прикључак са градовима који успјешно примјењују савремена технолошка и менаџерска рјешења. Нема разлога да сумњамо у себе и своје способности, да размишљамо и радимо у складу са савременим праксама. Наравно, треба бити свјестан окружења у којем се налазимо и да ће бити отпора, често и намјерног, али нећемо одустати од ових настојања, јер смо одговорни према својој локалној заједници која не смије заостајати за напредним срединама. Велики је посао пред нама, али не треба га се плашити, као што се нисмо плашили ни кад смо улазили у велике пројекте, попут изградње канализације или Центра за високо образовање, које смо успјешно завршили, упркос бројним тешкоћама, али и сумњама јавности. Зато ће мијењање свијести становништва бити, можда, и најтежи посао, али, опет, морам похвалити своје суграђане и рећи да су много пута показали да су спремни да гледају у будућност и да раде како би је брже достигли.
Титула „Европски град спорта 2020”, коју смо недавно добили, потврда је да добро радимо у друштвеној области која је изузетно важна за сваку локалну заједницу, имајући у виду да без здравог начина живота становништва нема ни здравог друштва. Наравно да у Европи има градова који су успјешнији у области спорта, из једноставног разлога, што су богатији и у стабилнијим су државама, али Европска федерација престоница и градова спорта препознала је наше велике напоре на промоцији спортских активности и унапређења услова за бављење спортом, како за такмичаре, тако и за рекреативце, по чему се истичемо у региону. Ова титула значи лакши приступ европским фондовима намијењеним спорту, али и бољу препознатљивост по добрим особинама нашег Града у Европи.
 
Парадокс је, онда, ако то све имамо у виду, због чега млади, а и цијеле породице напуштају ове просторе?
-Кључна ријеч је: стабилност! У БиХ више од двије деценије живимо у нестабилности која је посљедица рата, али, усуђујем се да кажем, много више посљедица неодговорних политика које воде људи који не знају на други начин да опстану на власти. Треба и мало храбрости да се води одговорна политика, јер је на Балкану лакше водити политику помоћу манипулација и изазивања страха од других. Одговорне политичаре људи на изборима оцјењују на основу резултата које остварују и, кад већ питате, из таквих земаља људи не желе да оду.
Заправо, Бијељина је једина локална заједница у Републици Српској у коју људи више долазе, него што из ње одлазе. Да бисте задржали људе и привукли их да долазе, треба им прво обезбиједити егзистенцију и ми у Бијељини чинимо све што је у надлежности локалне управе, а често и више од тога, да створимо боље услове за пословање. Много смо уложили у изградњу и опремање пословно-индустријских зона и дали олакшице инвеститорима. Максимално смо поједноставили административне процедуре, али нам недостаје бар један велики страни инвеститор који би „повукао“ и друге улагаче са стране. И ту се враћамо на почетак – страни инвеститори не долазе у нестабилне државе, а о томе треба да размишљају, прије свега, људи који су на вишим нивоима власти.
 
Да ли је реализацију и план реализације неких пројеката у 2019. години „кочила” опозиција?
-Година 2019. ће остати забиљежена као година када смо завршили пројекат изградње канализације у ширем центру Бијељине, што је сигурно најзначајнији појединачни пројекат у историји Семберије. Највећи дио онога што је урађено голим оком се не види, јер је под земљом, али није тешко закључити колико је комплексан и значајан за Бијељину и цијелу Семберију био овај пројекат. Издвојио бих и то што смо успјели да издејствујемо да кроз Семберију пролази траса ауто-пута, као и да смо привели крају процес довођења гаса у Бијељину, а у Црњелову је изграђен систем за наводњавање. Почели смо радове на измјештању Аутобуске станице из центра града, наставили са уређењем Пословно-индустријске зоне 2, регулацијом канала Дашница и корита ријеке Јање, сређивањем улица... Посебно сам задовољан знатним улагањима у спортску инфраструктуру – поставили смо рефлекторе на Градском стадиону и реновирали салу у Рачанској улици, изградили теретану на отвореном у Градском парку и завршили низ мањих послова.
Ми смо у Бијељини опозиција у односу на републичку власт више од деценију. Нећу рећи да сарадње са Владом нема. Реализовали смо неке од важних заједничких пројеката, попут изградње нове болнице или заобилазнице, а ове године то је био систем за наводњавање у Црњелову. Ипак, кад се упоредимо са неким другим општинама и градовима, у којима су на власти странке које нису у опозицији према Влади Републике Српске, јасно је да Бијељина заслужује више пажње од стране надлежних министарстава.Што се тиче опозиције у Бијељини, мислим да схватају да је једно бити опозиција странкама на власти, а сасвим друго опозиција свом граду, па није било већих опструкција према Градској управи. Ипак, могли би мало боље да лобирају у Бања Луци како би Влада обратила више пажње на њихов град.
 
Какви су планови за 2020. годину?
-Имамо много планова за наредну годину... Слиједи нам измјештање аутобуске станице из центра Бијељине, почетак изградње прве градске гараже, градске спортске хале, новог Ватрогасног дома. На реду је и свеобухватно реновирање Соколског дома, под чији кров ћемо смјестити СКУД „Семберију“, Хор „Србадију“, Градско позориште које за почетак године најављује извођење прве представе... Планирамо и изградњу нових радионица за практичну наставу у Техничкој школи и завршетак нове штале у Пољопривредној и медицинској школи, замјену садашњих сијалица штедљивим сијалицама на цјелокупној јавној расвјети, а наставићемо и редовне активности на асфалтирању улица на градском и сеоском подручју, завршити уређење канала Дашница...
 
Наступајућа, 2020. година, је година локалних избора. Многе суграђане занима да ли ћете се Ви кандидовати за мјесто првог човјека Бијељине и мислите ли да имате озбиљног ривала за ову функцију, ако имамо виду да сте добили специјалну награду за најбољег градоначелника у БиХ за 2019?
-Ускоро ће се знати имена кандидата, па тако и име кандидата Српске демократске странке. Од самих имена кандидата, много је важније да кампања не буде прљава и да се не ископају предубоки ровови између супротстављених блокова који ће послије избора довести до ситуације да је немогућ било какав вид сарадње у интересу грађана. СДС је спреман за изборе, а спреман је и да води одговорну кампању, како према грађанима, тако и према другим странкама. Надам се да је таква ситуација и у другим политичким субјектима, а грађани ће знати да изаберу боље кандидате.
Наша Бијељина и наша Семберија су велики, прије свега, због људи који овдје живе. Сигуран сам да ћемо и сљедеће године још једном показати свима колико вриједимо, колико знамо и можемо. Свим суграђанима желим срећну Нову годину, да нам буде родна, а да се ми између себе више подржавамо и помажемо.                      
                             
портал Семберија инфо (В.Зеленовић)