Пјешаци и бициклисти, будите видљиви у условима смањење видљивости. Носите свјетлоодбојни прслук! :: Semberija INFO ::

 

Пјешаци и бициклисти, будите видљиви у условима смањење видљивости. Носите свјетлоодбојни прслук!


Зимски период карактеристичан  је по већем броју саобраћајних незгода са пјешацима и бициклистима, а нарочито у условима смањене видљивости у периоду од 16,00 часова.
 
Највећи број саобраћајних незгода са овим категоријама регистрован је као последица непрописног кретања пјешака, кретање коловозом под дејством алкохола, као и кретање пјешака коловозом  у ваннасељеном мјесту без свјетлоодбојног прслука.
 
Као бисмо утицали да се смањи црна статистика, апелујемо на пјешаке и бициклисте да користе свјетлоодбојни прслук који у значајној мери помаже да пјешак буде уочен од стране возача.  Зимски период карактеристичан  je и по томе што већи број број наших  суграђана носи тамну одјећу (јакне и капе) што умногоме отежава њихову видљивост, а посебно у улицама и мјестима који нису освјетљени.
 
Из тих разлога, апелујемо, како на пјешаке тако и на бициклисте, као рањивим категоријама учесника у саобраћају, да  у условима смањене видљивости, а наручито у периоду од 16,00 часова користе свјетлоодбојни прслук, да у ваннасељеном мјесту користе лијеву ивицу пута, да коловоз прелазе искључиво на обиљеженом пјешачком прелазу, као и да се не крећу коловозом уколико су под дејством алкохола.
 
Не дозволите да постанете дио црне статистике!  Ако сте пјешак, носите одјећу која на себи има флуоросцентне и свјетле дјелове као би били уочени од стране возача као учесника у саобраћају.
 
ПОРТПАРОЛ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ БИЈЕЉИНА Александра  Марић