УГЉЕВИК: ПРОМОВИСАНА КЊИГА „УГЉЕВИК РУДНИК И ГРАД“ :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: ПРОМОВИСАНА КЊИГА „УГЉЕВИК РУДНИК И ГРАД“


У угљевичком  Центру за културу вечерас је  одржана  промоција књиге „УГЉЕВИК РУДНИК И ГРАД“ Хроника једног доба, аутора Петра Томића.

Магистар Петар Томић, дипломирани је инжењер рударства који је цијели радни вијек провео у угљевичком руднику, прво у Руднику угља Угљевик, а потом у Руднику и термоелектрани Угљевик.



Томић је, иако већ годинама пензионер, написао монографију посвећену јубилеју, 120 година рударства у Угљевику.

„Ово је историја рудника и Угљевика, написао сам је јер сам желио да говорим о људима. Претходне три монографије су говориле о руководиоцима, инжењерима, а овде се говори о копачима, багеристима, занатлијама о радним људима који су одржали Угљевик и који су читав свој радни вијек провели у Угљевику“, рекао је Томић о књизи.

Он је подсјетио да у Угљевику није било увијек лако, те да је најбољи период за рудник био период Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца када су рудари одлично живјели.

„Од 1985 године када је термоелектрана пуштена у рад па овамо је добро доба за рударе, а сви остали периоди су били тешки за рударе. Тежак период био је био у периоду привредне реформе од 1965 године до 1969 године, када су погони били затворени и од 1300 радника остало је само 486 и сви други су напустили и отишли и тада смо остали без радне снаге, инжењера, техничара, наставили смо даље тако што смо пребаци  опрему и људе на један стари површински коп и издржали смо 10 година тамо до почетка изградње Термоелектране “, рекао је Томић који је читав живот провео у Угљевику.

Он је додао да рудник постоји од 1899 године и у овој години обиљежава 120 година од постојања и рада.

„Слави се 120 година, слави се и 120 година  површинске експлоатације у Угљевику, те 40 година рада Површинског копа Богутово Село и 34 године рада Термоелектране Угљевик“, подсјетио је Томић.

Он је додао да је заједничко за све раднике који се спомињу у  књизи рад, љубав према послу и издржљивост.

Томић је, пишући књигу,  желио  да се не забораве они који су се борили да се рудник одржи. У овој књизи приказао је историјат развоја рудника, као и пратећи развој града и његових становника у контексту друштвено-политичких збивања.

Општина Угљевик