ОПШТИНА ЛОПАРЕ ДОДЈЕЛИЛА 4.000 САДНИЦА ШЉИВЕ ЛОКАЛНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА :: Semberija INFO ::

 

ОПШТИНА ЛОПАРЕ ДОДЈЕЛИЛА 4.000 САДНИЦА ШЉИВЕ ЛОКАЛНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА


Начелник општине Лопаре Радо Савић додјелио је данас 4.000 садница шљиве за 36 локалних пољопривредника, сорти „стенлеј“ и „чачанка родна“.
 
Савић је истакао да је идеја и жеља локалне власти да се врати производња шљиве на Мајевици.
 
„У претходном периоду подигнуто је доста нових воћњака кроз пројекте које је подржала општина, као и приватном иницијативом“, рекао је Савић новинарима.
 
Савић је као примјер истакао воћњак „Јелена“ који броји 40.000 садница шљиве који је подигао  у претходној години Драган Јовић, мајевичанин који живи и ради у Аустрији.
 
„Ових 4.000 садница шљиве је још један допринос да општина Лопаре буде највећи произвођач шљиве у Републици Српској“, додао је Савић.
 
Општина Лопаре је за саднице извдојила 10.000 КМ а саднице су добијене у оквиру  пројекта „Успостављење међуопштинске сарадње у области пољопривреде општине Лопаре и федералне општине Челић“  који се заједнички реализује са Савјетом Европе који је издвојио 6.000 евра.
 
Пољопривредник Милан Гаврић захвалио се на донацији и рекао да је данас преузео саднице „чачанке родне“.
 
„Калемим шљиве, а дуго се бавим воћарством, имам већ засад шљиве „стенлеј“ и наставићу да се бавим производњом шљиве јер су овде повољни климатски услови“, рекао је Гаврић.