Конференција за штампу градоначелника Миће Мићића: Бијељини оправдано припала титула европског града спорта :: Semberija INFO ::

 

Конференција за штампу градоначелника Миће Мићића: Бијељини оправдано припала титула европског града спорта


Прије два дана у Бриселу је делегацији Бијељине, на челу са градоначелником Мићом Мићићем, уручен сертификат Европске федерације представника градова спорта, којим је потврђен статус Бијељине као „Европског града спорта за 2020. годину“.

На конференцији за штампу у Градској управи Бијељина, организованој тим поводом, градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да се Бијељина у Бриселу нашла у друштву шеснаест градова у оквиру Европске уније и два украјинска града који су добили то признање.

„Бијељина је с пуним правом добила ово признање и титулу, јер је препозната као град који константно унапређује услове за бављење спортом. Градимо и реновирамо објекте за потребе спорта, а активно радимо и на популаризацији спорта. Тренутно имамо око 10.500 младих који су регистровани у спортским  клубовима, а имамо и око 150 спортских клубова. Наша буџетска издвајања за спорт су највећа у Републици Српској.
Пуно радимо на унапређењу инфраструктуре за спорт. У овој години смо реализовали два добра пројекта, реконструкцију крова и паркета у градској дворани Средњошколског центра, те изградњу теретане на отвореном у Градском парку. Планирамо да завршимо постављање рефлектора на Градском стадиону, а  након тога планирамо изградњу источне трибине и изградњу још једног терена са вјештачком травом. Не одустајемо од изградње вишенамјенске спортске дворане, капацитета неколико хиљада гледалаца. Овим признањем смо добили пуно. Међународно смо признати као град спорта у овом региону. Лакше ћемо приступати европским фондовима за изградњу спортских објеката. Бијељина је до сада препознавана као град младих и студената, сада смо признати као град спорта, а желимо и да постанемо „град будућности“, изјавио је градоначелник Мићић, напоменувши да град за спорт годишње издваја око 1,9 милиона КМ директне помоћи, од чега је 900.000 КМ утрошено за постављање рефлектора, око 400.000 КМ за реконструкцију градске дворане, а ту су и улагања у школски спорт  и спортску инфраструктуру.

Градоначелник Мићић је нагласио да спорт одваја дјецу од улице, доприноси здрављу и старих и младих. У наредном периоду више ће се радити на осмишљавању рекреације старијих људи у граду. У наредној години планирана је и масовна улична трка која ће анимирати и младе и старе да се више баве рекреацијом и спортом.

Боро Ђокић, самостални стручни сарадник за физичку културу у Градској управи Бијељина изјавио је да је велика част бити у друштву представника европских градова на једном таквом скупу у Бриселу, као што су Будимпешта, Лисабон, Лимасол, Ђенова, Малага и други европски градови.

„Посебну пажњу ћемо у наредном периоду усмјерити на осмишљавање рекреације старијих особа, младих људи и особа са инвалидитетом. Фокус наших активности у наредној години ставићемо на ове три категорије“, нагласио је Боро Ђокић.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић 
Фото: Б. Милошевић