КЊИЖЕВНИ КЛУБ ЈОВАН ДУЧИЋ БИЈЕЉИНА: ПОЕТСКИ ТРЕНУТАК ЗА НЕЗАБОРАВ :: Semberija INFO ::

 

КЊИЖЕВНИ КЛУБ ЈОВАН ДУЧИЋ БИЈЕЉИНА: ПОЕТСКИ ТРЕНУТАК ЗА НЕЗАБОРАВ


 Књижевни клуб „Јован Дучић“ организовао је у Народној библиотеци „Филип Вишњић“  књижевно вече под називом “Поетски тренутак” којим је обиљежено седамнаест година рада и постојања овог клуба.

Пјесникиња Радмила Ђокић, предсједник овог клуба, истакла је том приликом да за непун мјесец дана Књижевни клуб „Јован Дучић“ улази у пунољетство, у осамнаесту годину постојања.

 „На оваквим књижевним вечерима  читањем својих стихова представљају се сви члнви нашег клуба. Ово је прилика да говоримо и стихове наших преминулих колега, да се подсјетимо на њихово пјесничко стваралаштво. У овој години добили смо пет нових чланова, тако да је клуб значајно подмлађен, тако да укупно имамо двадесет и три пјесника и књижевна ствараоца који су чланови нашег клуба“, изјвила је Раднила Ђокић, која је до сада објавила пет пјесничких збрки, а њене пјесме заступљене су и у бројним зборницима поезије.

Што се тиче ове године, Књижевни клуб „Јован Дучић“ организовао је низ посјета и гостовања, од Рудог, Суботице, Лопара, Угљевика, Шида, па до Сремске Митровице. Бијељински пјесници били су и у Бранковини, родном крају пјесникиње Десанке Максимовић.

Момчило Тубић, један од оснивача Књижевног клуба “Јован Дучић”, аутор четири пјесничке збирке и монографије, односно родослова свог завичаја, каже да је клуб отворен за све заљубљенике у писану ријеч.
 

“Активно сам почео писати прије тридесетак година. Поезија зближава људе, рађа И распламсава неке дивне емоције које нас покрећу И чине бољим људима”, каже Тубић, истичући да је до сада био на безброј пјесничких сусрета И вечери гдје је упознао пуно нових пјесника и пријатеља.

Јеленко Ивановић, аутор једне пјесничке збирке, каже да пише од средњошколских дана.

“Поезија релаксира, оплемењује и штити нас од животних стресова. Само у овој години читали смо своју поезију у Рудом, Шамцу, пелагићеву, Суботици И другим градовима и подијелили смо дивне емоције са онима који воле поезију И који су нас слушали”, каже Ивановић.

портал Семберија инфо (Љ.Љубојевић)