АКТИВ ДИРЕКТОРА СРЕДЊИХ ШКОЛА РЕГИЈЕ СЕМБЕРИЈА И БИРАЧ: У Републици Српској ће нестати 20-так занимања :: Semberija INFO ::

 

АКТИВ ДИРЕКТОРА СРЕДЊИХ ШКОЛА РЕГИЈЕ СЕМБЕРИЈА И БИРАЧ: У Републици Српској ће нестати 20-так занимања


У Бијељини је данас одржан састанак Актива директора средњих школа регије Семберија и Бирач, на којем је разговарано о уписној политици, реформама у образовању и вредновање квалитета рада образовних институција.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић изјавио је да ће највјероватније двадесетак занимања нестати у РС током ревизије која се врши у процесу израде новог стандарда квалификација.

"У изради је стандард квалификација који ће кроз ревизију занимања, којих сада има 113, свести број занимања на 95, а све се ради у сарадњи са надлежнима у Србији, јер је ријеч о истом тржишту рада", истакао је је Дамјановић, који је присуствовао састанку са члановима Актива директора средњих школа регија Семберија и Бирач.

У наредном период, каже Дамјановић, више ће се ићи ка производним занимањима, природним и техничким наукама. Према његовим ријечима, прошле године трогодишња занимања чинила су 24 одсто уписаних у средње школе у Српској.

ДУШКО ЂУРИЋ

"Уписне могућности треба прилагодити потреби да се млади људи сачувају у Српској и да се спријечи одлив становништва", истакао је предсједник Актива директора средњих школа у Семберији Душко Ђурић. Говорећи о уписној политици на регији, Ђурић је рекао да пословна заједница у Бијељини инсистира на очувању занимања фризер.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Бирач Биљана Писић изјавила је да се мијења свијест код родитеља и ученика и да се на овом подручју све више траже производна занимања.Она је истакла да  тренд повећаног интереса постоји за занимања угоститељске струке, куваре и конобаре, те да је веома атрактивно и занимање вариоца.

Састанак Актива директора средњих школа регије Семберија и Бирач одржан је у бијељинској Економској школи.

Семберија ИНФО
Текст и фото - З. Кусмук