САЈАМ СРЕДЊИХ ШКОЛА И ЗАНИМАЊА: С дипломом у привреду, а не на биро за запошљавање :: Semberija INFO ::

 

САЈАМ СРЕДЊИХ ШКОЛА И ЗАНИМАЊА: С дипломом у привреду, а не на биро за запошљавање


Ученицима деветих разреда основних школа представљене су средње школе и занимања на  Сајму средњих школа и занимања који је одржан у Спортској дворани у Рачанској улици,  гдје су могли сазнати шта би могли радити са потенцијалним занимањем.  

Градска управа града Бијељине, у сарадњи са невладином организацијом ,,Нови дан“  из Бања Луке и швајцарском невладином организацијом  ,,Солидар Швис“ (Solidar Suisse), по пети пут је у нашем граду организовала Сајам средњих школа и занимања, а мото овогодишњег сајма је ,,Добар занатлија- сигуран посао“. 

На сајму су се представиле Гимназија ,,Филип Вишњић“, Техничка школа ,,Михајло Пупин“, Пољопривредна и медицинска школа, Економска школа, Средња музичка школа ,,Стеван Стојановић Мокрањац“ и Средња стручна школа из Јање. Све ове школе су заиста дале свој максимум, свака од њих је у свом пуном капацитету презентовала оно што нуди. 

Осим њих представило се и неколико успјешних фирми са подручја града Бијељине, чија су врата отворена за занимања која се стекну у средњој школи,  које су понудиле корисне савјете и сугестије будућим средњошколцима, а организоване су и фокус групе на којима су ученици дискутовали о постојећим занимањима и дефицитарним стручним профилима који не постоје у Бијељини, а који су потребни послодавцима.

Осим тога, ученици деветих разреда могли су да погледају и кратки филм који промовише дефицитарна занимања. 

,,Стеко (Steco) центар“  већ неколико година подржава Сајам средњих школа и занимања.
-Подржавамо одржавање овог сајма, он је добар начин да се основношколци усмјеравају да изаберу она занимања са којима ће најлакше доћи до радног мјеста, односно, да се скрати пут од завршетка школовања до проналажења одговарајућег запослења. Наиме, наша оријентација је да младим људима укажемо на то шта могу у будућности да раде, рекли су представници ,,Стеко центра“ додавши да на овом сајму посебну подршку пружају Техничкој школи ,,Михајло Пупин“ и грађевинском смјеру Средње стручне школе у Јањи.  
 
Главна идеја сајма је презентација и промоција средњих школа и занимања смјерова за која се школују ученици на подручју града, а посебан нагласак је стављен на дефицитарна занимања. На сајму је представљено више од 40 занимања из шест средњих школа, колико их има на подручју града Бијељине, те преко 100 средњошколаца у улози излагача који су представили занимања за која се млади Бијељинци могу школовати.

На посјету сајму, основне школе са подручја града су, по унапријед утврђеном распореду, упутиле ученике деветих разреда гдје су имали прилику да непосредно виде како изгледају занимања у пракси и да добију бројне информације везано за њихово даље школовање. 

-Сајам средњих школа и занимања је јединствен догађај у Босни и Херцеговини, али и у региону, јер на једном мјесту у једном тренутку окупља све средње школе са једног локалитета, те на интересантан, интерактиван начин презентује занимања која основношколци могу да упишу у свом граду, рекао је Анте Јурић Маријановић испред бањалучке невладине организације ,,Нови дан“ и швајцарске  организације ,,Солидар Швисе“. 

Шефица  Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић, која је у име градоначелника Бијељине Миће Мићића отворила сајам, истакла је да је избор средње школе прва важнија одлука у животу младих људи, те овај сајам, дугорочно гледано, доприноси смањењу стопе незапослености на подручју наше локалне заједнице.



- Град Бијељина је опредијељен да ради на одрживом развоју, у складу са Агендом 2030 и циљевима одрживог развоја, а то значи да ће наставити интензивно да ради у партнерству са свим нивоима власти, институцијама, приватним и цивилним сектором, академском заједницом и грађанима, у складу са стратешким документима, потребама и захтјевима грађана, како бисмо дјеловали у складу са дугорочним опредјељењем и визијом града и постали ,,Град будућности“ до 2030. године, истакла је Анкица Тодоровић.

Портал Семберија ИНФО - М. Решидовић
Фото - И. Гутић