ЂОРЂЕ ПЕРИЋ НАЈБОЉИ НА ФЕСТИВАЛУ ХАРМОНИКЕ У АУСТРИЈСКОМ ГРАЦУ :: Semberija INFO ::

 

ЂОРЂЕ ПЕРИЋ НАЈБОЉИ НА ФЕСТИВАЛУ ХАРМОНИКЕ У АУСТРИЈСКОМ ГРАЦУ


Пети  "Акордеонфест" у  аустријском граду Грац, одржан је протеклог викенда, а на овом фестивалу хармонике наступило је 150 такмичара  ученика Основних и Средњих музичких школа из Русије, Шведске, Италије, Словачке, Румуније,  Аустрије, Мађарске, Словеније, Хрватске, Србије, Републике Српске и БиХ.

Деветогодишњи Ђорђе Перић најуспјешнији је такмичар фестивала са освојене три награде у категоријама солисти, варијете и камерни састави.



Перић је ученик Основне музичке школе „Корнелије Станковић“ и укупно је до сада освојио 49 награда из десет земаља на којима се такмичио.

Ђорђе Перић био је најмлађи такмичар недавно одржаном 69.  Свјетском трофеју Хармонике одржаном у Потругалу гдје је представљао БиХ и у финалном дијелу такмичења освојио 6. мјесто.

Дводневни Фестивал хармонике, који је затворен синоћ, одржан је у организацији  Удружења умјетника "Артист" и Основне музичке школе "Корнелије Станковић", која има одјељења у Грацу, Бијељини и Угљевику.

Покровитељ фестивала је Одјељење за културу града Грац.

У оквиру  такмичења наступали су солисти на хармоници и  камерни састави.

Лауреат фестивала у преткатегорији је Ђорђе Перић из БиХ, у првој категорији Ајдин Окић из БиХ, Луца Белло из Италије најбољи је такмичар друге категорије,  лауреат треће категорије је Сара Соколова из Словачке,  Пиет Даниелс из Шведске побједник је четврте категорије  и Михајло Петрић из Србије најбољи је такмичар пете категорије.

У првој категорији варијете музике лауреат је био Ђорђе Перић из БиХ, у другој категорији Амар Ћосић из БиХ, док је у трећој категорји најбољи Пиет Даниелс из Шведске.

У категорији камерних састава, побједник А категорије је дуо из Словачке, категорије Б  трио Основне музичке школе "Корнелије Станковић“ из  БиХ,  док је побједник Ц категорије дуо из Хрватске.

Директор фестивала Славиша Перић рекао је  да фестивал сваке године добија на квалитету те да се из године у годину повећава број такмичара и земаља из којих долазе.



Перић је истакао да је овогодишњи фестивал добио на значају јер је специјални гост,  који је отворио такмичење, био  Предсједник свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патерини.

-Осим концерата, такмичарског дијела фестивала и  мастер класова, једна од највећих фабрика хармоника у свијету „Скандали“ из Италије имала је своју презентацију инструмената-напоменуо је Перић.

Он је изразио посебну захвалност Одјељењу за културу града Грац, као и фабрици хармоника "Скандали" из Италије, и честитао свим такмичарима на постигнутим резултатима.

Општина Угљевик