Обиљежено 120 година рударства у Угљевику :: Semberija INFO ::

 

Обиљежено 120 година рударства у Угљевику


Велики пословни јубилеј Рудника и термоелектране /РиТЕ/ Угљевик - 120 година рударства у овом крају обиљежен је синоћ свечаном академијом уочи крсне славе предузећа Светог Стефана Дечанског - Мратиндана.

Свечаности у угљевичком Центру за културу су, поред бројних званица, присуствовали предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић.



Чубриловић је истакао да је јубилеј 120 година рударства значајан не само за Угљевик, него и за цијелу Републику Српску.

"Ријеч је о базичној индустрији, о природном ресурсу који гарантује производњу електричне енергије на овом простору још дуги низ година", рекао је он.

Чубриловић је свима који су до сада учествовали у развоју РиТЕ Угљевик и капацитета везаних за рударење честитао јубилеј и пожелио још много година успјешне експлоатације, рада и што бржег развоја у овој области.

"Ово је важан ресурс за Републику Српску, БиХ и шире, за све оне са којима `Електропривреда Републике Српске` сарађује и много је уложено да ово буде готово еколошка производња електричне енергије. Надам се да ћемо тим путем наставити", поручио је Чубриловић.

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић рекао је новинарима уочи свечане академије да је руда важан ресурс "Електропривреде Републике Српске".

"Имамо 900 запослених на Руднику у Угљевику, тако и у Гацку, а руда угља која се користи у ова два рудника омогућила је производњу електричне енергије у `Електропривреди Републике Српске` од око 10 милијарди марака прихода, што је немјерљив допринос развоју регије и цијеле Републике Српске", рекао је Петровић.

Он је најавио да ће "Електропривреда Републике Српске" у наредном периоду посебно истаћи важност рударства и улогу рудара.

Вршилац дужности директора РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић рекао је да овај привредни гигант производи годишње трећину електричне енергије у систему "Електропривреде Републике Српске".

Према његовим ријечима, предузеће запошљава више од 1.900 радника, а индиректно омогућава егзистенцију за 20.000 људи у регији.

Скупштина општине Угљевик је, поводом јубилеја, додијелила Златну значку ове локалне заједнице РиТЕ Угљевик као предузећу које је пресудно утицало за развој овог краја и бољи живот становништва.

Признање су директору Стојановићу уручили начелник Угљевика Василије Перић и предсједник Скупштине општине Ђоко Симић.

Инфо Бијељина