МИЋИЋ И ПРЕМИЈЕР ЊЕМАЧКОГ ОКРУГА ЕЛБА-ЕЛСТЕР О МОГУЋНОСТИМА ЗА САРАДЊУ :: Semberija INFO ::

 

МИЋИЋ И ПРЕМИЈЕР ЊЕМАЧКОГ ОКРУГА ЕЛБА-ЕЛСТЕР О МОГУЋНОСТИМА ЗА САРАДЊУ


Град Бијељину је 21. новембра посјетио Кристијан Хајнрих-Јашински, премијер округа Елба-Елстер у савезној покрајини Бранденбург на сјевероистоку Њемачке и том приликом са градоначелником Мићом Мићићем разговарао о могућностима за сарадњу у области привреде, пољопривреде, локалног економског развоја и локалне самоуправе.
Мићић и Хајнрих-Јашински су се сагласили да Семберија и округ Елба-Елстер имају низ сличности – у обје регије пољопривреда је главна привредна грана,  налазе се уз двије велике ријеке и имају приближан број становника, али и интерес да сарађују с циљем преавазилажења граница у Европи.

- Представили смо наше привредне, пољопривредне и туристичке потенцијале, посјетили смо Пословно-индустријску зону 2 и Етно-село „Станишићи“, а разговарали смо и о могућностима за размјену искустава у процесима планирања у оквиру остваривања циљева из Агенде 2030, у чему Бијељина остварује најбоље резултате у БиХ – истакао је градоначелник Мићић након сусрета са премијером Хајнрих-Јашинским. 

Мићић је додао да се гост из Њемачке интересовао и за планове за изградњу ауто-пута, али и за могућности за подршку у убрзавању протока робе преко граница.

У пратњи премијера Хајнрих-Јашинског био је и директор сарајевског представништва Фондације „Конрад Аденауер“ Свен Петке с којим су представници Града Бијељина разговарали о могућностима за подршку Фондације у остваривању контаката између Града Бијељина и установа у Њемачкој, прије свега у оквиру напора Бијељине на остваривању циљева из Агенде 2030.