Обука приправника-волонтера у Основном суду у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Обука приправника-волонтера у Основном суду у Бијељини


У просторијама Основног суда у Бијељини, у циљу реализације "Пројекта унапређења ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ-фаза II", одржана је интерна обука за судијске приправнике /волонтере овог суда са темама: "Израда пресуде" и "Радње доказивања у кривичном поступку".


 
Обуку су држале судије овог суда и то:  судија парничног одјељења Жељка Вакичић и судија кривичног одјељења Синиша Лазаревић, са циљем оспособљавања приправника / волонтера овог суда за лакше полагање правосудног испита.


 
Суд је ове године по први пут донио Одлуку о провођењу интерне обуке приправника / волонтера и радника суда, с обзиром да је уочен недостатак организовања тренинга за ове категорије радника  суда, јер су обуке у организацији Центра за едукацију судија и тужилаца Републике Српске(ЦЕСТ-а), већином предвиђене само за судије и стручне сараднике према важећим прописима.
 
Обуке се врше у три фазе, гдје приправници / волонтери и радници суда стичу потребна знања за кориштење Система за аутоматско управљање предметима (ЦМС-а) и знања из области канцеларијског пословања, а акценат обуке приправника / волонтера је дат на стицање знања из практичне примјене правних вјештина.
 
Основни суд у Бијељини