Представљен изглед нове аутобуске станице :: Semberija INFO ::

 

Представљен изглед нове аутобуске станице


Нова аутобуска станица у Бијељини требало би да буде изграђена до септембра наредне године, а управна зграда и перони заузимаће око 1.200 метара квадратних земљишта старе жељезничке станице, које је Град Бијељина добио у својину од Владе Републике Српске.


 
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић навео је на прес-конференцији да је укупна површина земљишта на којој ће се налазити нова аутобуска станица 10.500 метара квадратних и да ће измјештање приградског, међуградског и међународног аутобуског саобраћаја смањити гужве у центру града.
 
-  Град је одмах након добијања земљишта од Владе Републике Српске приступио изради идејног рјешења посредством Дирекције за развој града и већ сада можемо да видимо како ће изгледати цијели комплекс нове аутобуске станице. Аутобуси ће долазити и одлазити Улицом Раје Бањичића и уопште неће оптерећивати центар града. Пошто су се стекли услови за расписивање тендера, можда ћемо већ наредне недјеље тражити извођача радов – нагласио је Мићић.


 
Говорећи о јавном градском превозу, градоначелник Мићић је истакао да ова врста саобраћања тренутно није исплатива због малог броја заинтересованих становника Семберије за овај вид превоза.
 
- Градски превоз био је повјерен предузећу „Семберија транспорт“, али испоставило се да је рентабилан само у вријеме школске године. Многе линије су укинуте, али ћемо размишљати о поновној успостави паралелно са изградњом нове аутобуске станице – рекао је Мићић.
 
Он је додао да је на простору садашње аутобуске станице у центру града Регулационим планом предвиђена изградња јавне гараже на четири нивоа.


 
Директор Дирекције за изградњу и развој Града Бијељина Младен Петровић навео је да је у току израда главног пројекта нове аутобуске станице, која ће бити грађена у двије фазе.
 
- Прва фаза ће омогућити организовање аутобуског превоза, док ће у другој фази бити изграђени комерцијални објекти. Прелиминарна процјена о цијени изградње још није позната, али сматрамо да ће износити око два милиона КМ  - истакао је Петровић.
 
Архитекта Марко Вукићевић нагласио је да ће се управна зграда нове аутобуске станице састојати од приземља и спрата, површине по 450 метара квадратних.
 
- Планирана су три долазна перона, седам одлазних, пословни објекти, паркинг за запослене, парк, јавни паркинг и други пратећи садржаји. Станица је јужно оријентисана и затворена према уличној фасади, због топлотних добитака о којима смо морали да водимо рачуна. Потрудили смо се да израдимо идејно рјешење за модерну зграду, али да притом размишљамо и о економичности – оцијенио је Вукићевић.

Град Бијељина