ЗА ЈЕДАН ДАН У БИБЛИОТЕКУ УЧЛАЊЕНО 7.600 ГРАЂАНА :: Semberija INFO ::

 

ЗА ЈЕДАН ДАН У БИБЛИОТЕКУ УЧЛАЊЕНО 7.600 ГРАЂАНА


Foto: bibliotekabijeljina.rs.ba/
Учините нешто добро за себе, учланите се у Народну библиотеку ,,Филип Вишњић“ Бијељина, порука је директора Јована  Цвјетковић а на 87. годишњицу ове установе, дан када је, уз обиљежавање  Дана библиотеке,  грађанима понуђен  годишњи  упис за симболичан износ чланарине.
 
Поводом обиљежавања Дана библиотеке, који је 20. новембра,  Народна библиотека ,,Филип Вишњић“ одобрила је велики попуст на годишњу цијену чланарине. Ове године позвали су грађане да се упишу у уторак, 12. новембра, у времену од осам до 19 часова. 
 
Тог дана  су ученици основних школа умјесто пет марака за чланарину давали једну марку, док је за ученике средњих школа, студенте, пензионере и остале грађане умјесто 10 и 20 марака, чланарина износила само три марке.
 
У Народној библиотеци ,,Филип Вишњић“ наглашавају да на овај начин заправо  желе да грађанима Бијељине што више приближе књигу,  као и све остале услуге које пружају у овој библиотеци, а истовремено да промовишу богатство књиге и читања, али и свеукупне цивилизацијске и културне вриједности.
 
-Сваке године се на Дан библиотеке повећа број учлањених грађана. Иначе, ова акција је први пут организована 2012. године, приликом обиљежавања 80 година рада Народне библиотеке ,,Филип Вишњић“, када се за један дан учланило 1.176 грађана Бијељине. Наредне године погодност уписа уз велики попуст искористило је више од 2.000 читалаца, док је 2014. године ту погодност искористило њих 2.250. Тренд раста броја уписаних настављен је и у 2015. години када је на Дан библиотеке уписано 2.376 чланова, а 2016. године тај број је износио 4.200, што је био апсолутни рекорд.  Године  2017. током једнодневне акције у нашу библиотеку учланило се чак 5.450 суграђана, прошле године 6.630, а ове смо  надмашили и тај број, уписало се 7.600 чланова. Још један податак нас радује, а то је да све указује да ће  до краја ове календарске године  библиотека има око 10.000 чланова и преко 200.000 посјетилаца, прецизира Јован Цвјетковић.
 
-Ово је био празник књиге! Захваљујемо  свим грађанима Бијељине и Семберије који су љубитељи књиге, који читају, који долазе у Народну библиотеку ,,Филип Вишњић“ и имају повјерење у ову установу, изјавио је Јован Цвјетковић.
 
Према његовим ријечима , међу уписанима најбројнији су ученици основних и средњих школа, просветни радници, као и запослени у здравственим установама на подручју града Бијељине.  Они су ти који и све чешће посјећују ову установу, бораве у читаоницама у којима проводе знатан дио времена у читању и учењу.
 
- Основношколци и средњошколци кажу да их амбијент библиотеке надахњије да више уче, а овдје сусрећу и своје другаре, па у контактима с њима лакше долазе до потребних им књига и информација. Осим њих, међу посјетиоцима библиотеке примјетан је број наших најстаријих суграђана. Они највише читају дневну штампу, а кад посуђују књиге на читање, тада су то најчешће дјела класичне литературе, каже Цвјетковић.
 
Народна библиотека ,,Филип Вишњић“ сада има око 10.000 чланова којима је на располагању књижни фонд од око 110.000 наслова. На овогодишњем Међународном сајму књига у Београду набавили су више од 300 нових наслова који се већ налазе на полицама одјељења библиотеке.
 
портал Семберија инфо (М.Решидовић)