​Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912 – 1918. године Бијељина: Обиљежена годишњица ослобођења Бијељине у Првом свјетском рату :: Semberija INFO ::

 

​Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912 – 1918. године Бијељина: Обиљежена годишњица ослобођења Бијељине у Првом свјетском рату


Парастосом и полагањем вијенаца на Споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу, обиљежена је годишњица ослобођења Бијељине у Првом свјетском рату.

Петар Вујичић, предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних  добровољаца 1912 – 1918. године, подсјетио је да већ десету годину ово удружење обиљежава на овакав начин улазак српске војске у Бијељину након завршетка Првог свјетског рата.

„У овој години обиљежава се 800 година аутокефалности Српске православне цркве,  630 година од Косовског боја, осамдесет година од подизања Спомен – храма видовданским мученицима. Све је то повезано у један континуитет отпора завојевачима и освајачима ових простора кроз историју. Споменик пред којим стојимо је један од симбола слободе. Петар Први Ослободилац је  био учесник у Француско – пруском рату, носилац је највећег француског одликовања, учесник Босанско – херцеговачког устанка у Крајини, као Петар Мркоњић, учесник Балканских ратова и Првог свјетског рата. У овој години обиљежено је и убиство краља Александра у Марсеју, као прве, по мом скромном мишљењу,  фашистичке жртве. У овој години обиљежавамо и 100 година од потписивања Версајског уговора којим је створена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, као израз жеље свих народа са ових простора“, подсјетио је Вујичић.

Бранислав Томић, предсједник Удружења „Краљевина Србија“, Градски одбор Бијељина, истакао је да је славна војска Краљевине Србије прије 101 годину, 10. новембра 1918. године, донијела слободу и у ове крајеве.

„Народ у овим нашим крајевима вијековима је чекао слободу, робујући под Отоманском империјом и Аустро – Угарском монархијом. За Бијељину је десети новембар велики дан. Треба се подсјетити да су њемачке окупационе снаге по доласку у Бијељину, на почетку Другог свјетског рата, прво срушиле Споменик краљу Петру и забраниле прославу дана ослобођења у Великом рату. Споменик краљу Петру је обновљен, али десети новембар још увијек није уврштен у званичне празнике нашег града“, истакао је Томић, апелујући да се и овај историјски датум, промјеном статута града, уврсти у званичне празнике Града Бијељина.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић