БАШИЋ: ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ НАМИЈЕЊЕНО 20 МИЛИОНА МАРАКА :: Semberija INFO ::

 

БАШИЋ: ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ НАМИЈЕЊЕНО 20 МИЛИОНА МАРАКА


Одборници  Скупштине града Бијељина, на сједници заказаној за 31. октобар, биће у прилици да се изјашњавају о Нацрту одлуке о измјени одлуке о буџету града за 2019. годину, односно о другом овогодишњем ребалансу буџета и о Нацрту одлуке о буџету града за 2020. годину. Тоје и био повод да портал Семберија инфо разговара са начелником Одјељења за финансије у Славком Башићем.
 
Шта је планирано у другом овогодишњем ребалансу буџета. То је оно што интересује и одборнике и грађане.
-Ми смо у мају, односно у јуну ове године имали први ребаланс буџета који је подразумијевао расправу и договор о узимању кредита у износу од седам милиона конвертибилних марака. Кредит је био намијењен инфраструктурним пројектима, почевши од завршетка пројекта канализације и изградње друге касете на санитарној депонији, све до неких других важних пројеката. Други овогодишњи ребаланс, у који улазимо ових дана, подразумијева нови кредитни аранжман од шест милиона конвертибилних марака. И тај новац ће бити искориштен за капиталне пројекте. Око четири милиона марака намијењено је за рјешавање комуналне инфраструктуре, док ће два милиона конвертибилних марака бити искориштено за реконструкцију објеката јавне намјене, за потребе школства и реконструкцију Соколског дома. Тај објекат ће се користити за потребе организовања културних манифестација и за спортске активности“.
 
Сваки ребаланс буџета и нови буџет усаглашава се са Министарством финансија Републике Српске?
 -Ми смо већ добили препоруке, односно сагласност Министарства финансија Републике Српске и те препоруке су уграђене у поменуте документе. Процедура иде тако што пошаљемо нацрт ребаланса, они то прегледају и коригују. Све њихове препоруке смо  уградили у други ребаланс буџета. На приходовној страни  су смањена средства из личних примања, односно порез на лична примања, и то је највеће смањење по препоруци ресорног министарства, негдје око 500.000 конвертибилних марака. Тражили су и смањење непореских прихода за износ од 400.000 КМ. На тај начин усагласили смо све детаље са Министарством финансија и унијели смо их у Нацрт новог ребаланса буџета. Сада ће одборници имати прилику да о овом документу искажу и своје мишљење на сједници Скупштине града од 31. октобра. Коначна  буџетска средства за 2019. годину, са такозваним изворним буџетом, умјесто 58.031.857 КМ, износила би 63.731.857 КМ. За одређене намјене и остале издатке планирано је 63.159.813 КМ, за издатке за отплату обавеза из 2018. године планирано је 538.044 КМ и као буџетска резерва 34.000 КМ.
 
Новим планираним кредитним задужењем и оним из маја, односно јуна ове године, претпостављамо, није нарушен принцип кредитног задужења локалне заједнице до 18 одсто реализованих прихода из прошле године.
-Наравно, да није и не смије бити нарушен тај принцип. Тренутно наше кредитно задужење износи око 14 одсто са оба ова кредитна задужења. У новембру и децембру ове године истиче нам отплата обвезница за изградњу Центра за културу. На тај начин ћемо ослободити, односно умањити  кредитну задуженост  на неких седам до осам одсто, тако да ћемо преполовити задуженост града до краја године“.
 
Скупштинска већина је изгласавала све досадашње одлуке, као и ова кредитна задужења. Опозиција је била против, остајући при свом образложењу да би на другачији начин требало планирати приходовну и расходовну, односно потрошачку страну буџета.
-Не очекујем да ће опозиција и овога пута бити за предложена рјешења. То у потпуности разумијем, јер је то њихов посао и њихова улога у локалном парламенту. Они, углавном, нуде другачију расподјелу новца. Мало кога занима приходовна страна буџета и начин како да се тај приход повећа. Суштина нашег буџета  је у томе да је више од 20 милиона конвертибилних марака намијењено за инвестиције. Критика опозиције увијек се своди на примједбу да имамо потрошачки буџет, који по њима није инвестициони и развојни. Чињенице потврђују да имамо инвестиције и да ће планирана средства бити усмјерена у инвестиције. У сваком случају, није буџет локалне заједнице мјера за причу коју прича опозиција. Уколико је више од 20 милиона КМ у буџету капиталних инвестиција, онда је ирелевантно то како ће га ко звати“.
 
Шта је садржано у Нацрту буџета за 2020. годину?
-Буџет за 2020. годину конципиран је на бази изворног буџета из 2018. године. Наравно, и у овај нацрт биће уграђена очекивања и препоруке ресорног министарства. Смјернице ресорног министарства иду на повећање прихода, односно свих трошкова до пет одсто. На раст ПДВ-а ми немамо утицај, јер се та ставка подводи под макроекономска кретања. Већ смо добили препоруке које смо уградили и у нацрт буџета за 2020. годину. Углавном се ради о сличним примједбама, када је у питању ребаланс, односно нови буџет. Под лупом ресорног министарства углавном су плате запослених и други трошкови. С обзиром на важећи принцип да локална заједница може на 3.000 становника имати једног запосленог у локалној управи, ми смо једна од ријетких локалних заједница која поштује тај принцип. По систематизацији има простора и за ново запошљавање, уколико би се поштовао тај принцип. Ништа не радимо мимо наших реалних могућности, важећих трендова и очекивања од ресорног министарства“.
 
Осим запослених у Градској управи, на терету градског буџета су и бројни корисници буџетских средстава?
- Имамо петнаестак јавних установа које су стопроцентно или у одређеном проценту наслоњени на градски буџет. Нека комунална предузећа значајна средства повлаче из градског буџета. Бијељина је на другом мјесту по величини буџета, одмах из Бањалуке. И тај податак довољно говори о величини и економској снази локалне заједнице, односно о динамици развоја нашег града“, каже Славко Башић, начелник Одјељења за финансије у Градској управи Бијељина.