ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА У РЕЦИТОВАЊУ И БЕСЈЕДНИШТВУ :: Semberija INFO ::

 

ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА У РЕЦИТОВАЊУ И БЕСЈЕДНИШТВУ


Такмичење у рецитовању и бесједништву ученика основних и средњих школа, које се сваке године налази у претпрограму ,,Вишњићевих дана“, почело је првог новембра, а одржава се у Центру за културу.
 
Такмичење које је осмишљено са циљем да код ученика развија говорну културу, промовише књижевно стваралаштво и подстакне здрав такмичарски дух, ове године окупило је 90-ак рецитатора и бесједника са подручја града Бијељине и општине Угљевик. Они ће пред жиријем и уз подршку једни другима, представити школе из којих долазе, али и свој рад и талент.
 
Ове године на такмичење се пријавило око 70 основаца, а долазе из свих школа са подручја града Бијељине.
 
-Код младих рецитатора оцјењује се дикција, акценат, интонација, став, држање, течност, артикулација и изражавање, дакле, све оно што је у вези са говорењем, наводи предсједница жирија за основце Александра Новаковић, професорица српског језика и књижевности у Техничкој школи ,,Михајло Пупин“ у Бијељини.
 
Број такмичара у категорији рецитатора и бесједника средњих школа, као што је то био случај и претходних годин, знатно је мањи него кад је ријеч о основцима. Заступљене су све бијељинске средње школе и Средњошколски центар ,,Михајло Петровић Алас“ из Угљевика.
 
-Пријавило се 11 рецитатора и осам бесједника. Бесједници ће говорити на слободну тему, пријавило их се седам, а на задану тему ,,Кнез Иво и народ Семберије су подигли себи духовну задужбину која се памти“ пријавио се само један ученик, он похађа Пољопривредну и медицинску школу, прецизира професорица Иванка Ранковић, предсједница жирија у категорији рецитатора и бесједника средњошколаца.
 
Семберија ИНФО / М. Решидовић