УГЉЕВИЧКЕ ПЧЕЛАРЕ ОБРАДОВАЛА ПОМОЋ ЛОКАЛНЕ УПРАВЕ :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИЧКЕ ПЧЕЛАРЕ ОБРАДОВАЛА ПОМОЋ ЛОКАЛНЕ УПРАВЕ


Foto: Sladjana R. Mrkonjić/RAS Srbija
На Јавни позив за подршку пчеларству Општине Угљевик, који је био расписан током октобра, пријавило се 37 угљевичких пчелара који, у складу са Одлуком о условима и начину остваривања подстицајних средстава за развој пољопривредне производње, имају право на премију за производњу и узгој пчела.

По 10 марака биће исплаћено за 2.229 активних пчелињих друштава, регистрованих на овом подручју.

У овогодишњем буџету општине Угљевик за подршку пољопривредној производњи планирано је око 300.000 КМ. Грант за пчеларе износи око 30.000, појаснио је директор Агенције за мала и средња предузећа општине Угљевик Милорад Јовичић.

– За премију за производњу и узгој пчела могли су да се пријаве сви корисници који имају регистрован пчелињак на подручју наше општине, с најмање 10, а највише од 250 пчелињих друштава. Пријавило се 37 пчелара, а подстицај ће бити исплаћен за 2.229 кошница. Најмањи износ који су пчелари остварили је 100 КМ, а највећи 2.300 КМ. Укупно ће, до краја године, за ове намјене бити исплаћено 22.290 КМ – нагласио је Јовичић.

Подршка локалне управе обрадовала је угљевичке пчеларе. Година, кажу, није била повољна за пчеларе, па ће им свака помоћ да припреме пчелиња друштва за зиму добро доћи.

Удружење “Мајевичка кошница” из Угљевика окупља 50-ак чланова, који имају близу 2.500 пчелињих друштава. На подручју Угљевика и сусједне Мајевице богата је биљна флора; највише је багрема, липе и ливаде, те пчеларство на овом подручју има велику перспективу, каже предсједник овог удружења Здравко Симић.

– Мед произведен на нашем подручју изузетног је квалитета и један од производа који сигурно може да нађе своје мјесто на ино-тржишту. Цијена му варира од тога каква је медоносна сезона била, али килограм правог меда се продаје по цијени  од 13 до 15 марака. Једна холандска невладина организиција организовала је малу школу пчеларства и одржала пар предавања којима су нагласили значај пчеле у еко-систему, поготово код опрашивања биљака. Пар узорака меда које су однијели оцијењени су као врхунски квалитет. Сада тражимо начин да организујемо извоз меда на европско тржиште – каже Симић.

Крсто Симић (78), који има 238 кошница, сматра да је општинска премија одличан начин да се стимулишу млади људи да почну да се баве пчеларењем.

Каже да је захтјеван посао, али може да омогући солидан допунски приход сваком домаћинству.

Пчелари имају посла током цијеле године, али највише на јесен, каже један од најстаријих угљевичких пчелара. Најважније је заштити здравље пчела и припремити их за зиму.

– Мора се стално „завиривати“ у кошницу. Да се спријече и лијече болести попут варое, да се обезбиједи довољно количине хране како би сва друштва презимила. Да би пчелиња заједница функционисала 12 мјесеци потребно јој је од 135 до 145 килограма меда и од 30 до 35 килограма поленовог праха, онога који уносе на ногицама у кошницу. А кад те количине немају морамо их прихранити. Само тако можемо очекивати принос – каже искусни пчелар.
Пчеларење захтијева знање, предан рад и значајна улагања, али се исплати.

И хоби и лијепа зарада

Радомир Гаврић  из угљевичког села Забрђе, засеока Посавци, пчеларењем се почео бавити након што је отишао у пензију. Има 26 кошница, али намјерава да повећа број пчелињих друштава.

– Ово је одличан хоби. Имам сталну обавезу и то ми помаже да се осјећам корисним, а годи ми и здрављу. Не очекујем велики профит, али да сам млађи, посветио бих се озбиљније пчеларењу. Од овог посла може лијепо да се заради – каже Гаврић.

Удружење “Мајевичка кошница” покренуло је код надлежних и иницијативу за заштиту географског поријекла меда са подручја Угљевика и сусједних Лопара. На тај начин покушавају се заштити од нелојалне конкуренције и смањити могућност да се на пијацама, маркетима, сајмовима продаје мед сумњивог поријекла.

(српскаинфо.цом)