ПРОИЗВОЂАЧИ ДУВАНА: ДУВАН ТИ ЈЕ ТЕШКА РАБОТА :: Semberija INFO ::

 

ПРОИЗВОЂАЧИ ДУВАНА: ДУВАН ТИ ЈЕ ТЕШКА РАБОТА


Златко Стевановић из Доњих Загона већ годинама узгаја дуван на површини од око осам хектара. Због тешких услова привређивања, непромијењене откупне цијене дувана, Златко каже да се из године у годину дуван све мање сади у Семберији, те да се постепено смањују и површине под дуваном.

- Из године у годину смањујемо производњу. Уколико се нешто промијени, ми ћемо поново повећавати површине под дуваном. Ова година је била прилично тешка за узгој дувана. Имамо њиве на којима је забиљежен потпуни подбачај, али има и њива гдје је добар род дувана. Имали смо бурно, кишовито прољеће, тешке услове за садњу. Нисмо ни засадили све што смо планирали, јер није било довољно расадног материјала. Већ годинама сарађујемо са бијељинским „Дуваном“. Имам једну своју сушару за дуван и три сушаре које користим под закуп. Ове године очекујем принос од 150 килограма по дунуму сувог листа дувана, али сезона још увијек није завршена. Берба дувана траје до првих мразева, тако да се надам да ће план за ову годину бити испуњен“, каже за портал Семберија инфо Златко Стевановић, истичући да се откупна цијена дувана не мијења већ двадесетак година и задржана је на три конвертибилне марке по килограму сувог листа дувана.

- У међувремену је више пута поскупио репроматеријал. Овдје има пуно ручног рада, што додатно поскупљује ову производњу. Имам сталну екипу радника, њих осморо, али многи се жале на недостатак радне снаге. Бераче дувана плаћам дневно по 35 КМ. Дуван је тешка работа, која је још уз то и потцијењена од државе. У дувану сте и мокри и прљави, изложени излучивању штетне смоле. Са овом откупном цијеном тешко је опстати. Реална откупна цијена требало би да износи око шест КМ. Многи ће одустати од ове производње. Имамо села у Семберији гдје је забиљежен велики подбачај у производњи, тако да произвођачи не могу измирити ни дугове“, каже за портал Семберија инфо Златко Стевановић, узгајивач дувана.

Судећи по тренутној ситуацији, ни предузеће ,,Дуван” неће испунити план откупа од 450 тона сувог листа дувана. Од средине августа, када је почео откуп, па до сада, откупљено је око 200 тона, а бербу је већ завршило око седамдесет одсто произвођача. У ,,Дувану” очекују да ће откупити максимално око 300 тона, што износи 65 одсто планираних количина. Семберски дуван углавном се продаје фабрикама у Грчкој, Бугарској и Турској.У овој години производња дувана била је уговорена са 103 кооперанта на 320 хектара у Семберији и Посавини.           

портал Семберија инфо