Бијељински Орао излази на канадско тржиште :: Semberija INFO ::

 

Бијељински Орао излази на канадско тржиште


Важан јубилеј - 75 година рада, бијељинска компанија "Орао", која се бави ремонтом турбомлазних мотора, производњом специјалних алата и резервних дијелова дочекује са уговореним пословима у области намјенске и ваздухопловне индустрије.

На помолу је наставак послова за канадску фирму, а до краја мјесеца очекују и посјету руске делегације. Ремонт хеликоптерских и авионских мотора, према лиценцама руских произвођача, обезбиједио би сигурну егзистенцију за 404 радника у наредних 20 година. Упркос тешким условима након пресељења из Рајловца, "Орао" је успио да сачува своје мјесто на тржишту ваздухопловства. Постепено се орјентишу и усавршавају за цивилне програме. Завршавају уговорене послове за Индију и главног партнера - Војску Србије, а дугорочан опстанак и стицање лиценци од руских произвођача мотора обезбиједио би им посао у наредне двије деценије.

Сва енергија и подршка усмјерена је ка обезбјеђивању нових послова - међу њима је и "стари" пословни партнер -канадска компанија Прет ен Витни (ПWЦ) , једна од водећих у свијету ваздухопловства.
- То је нови изазов за "Орао" јер морамо у кратком року, отприлике у наредна два мјесеца, да покажемо да смо споспобни да радимо у двије смјене и можда већим бројем сати са тренутним кадром који имамо да бисмо одговорили на захтјев који смо у међувремену добили - истиче в.д. директора Биљана Марковић.

Свјетлана Бошковић,помоћник за организацију РЈ Производње, каже да је почетак сарадње био 2009. године с тим што се континуирано повећава обим производње. - Ми смо спремни да радимо да задовољимо купца и као и наше фирме - рекла је Бошковићева.

Спремни су, кажу, и радници јер више посла обезбјеђује и већи приход и нова радна мјеста. "Орао" је од стратешког интереса за намјенску индустрију у Српској и Србији, па је докапитализација предузећа у сарадњи са Србијом пут ка сигурној будућности, али и нови технолошки искорак. Посљедњих мјесеци припремају апликацију за пројекат да би испунили све технолошке услове за подизање постојећег нивоа производње резервних дијелова и алата, као и за ремонт мотора који су потребни Војсци Србије. Осим ремонта мотора, који им доноси највећу зараду и без којег не могу да задрже постојећи број радника, предузеће се бави услугама галванско-хемијске заштите, лабораторијским услугама и услугама машинске обраде.

РТРС