ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ


У просторијама Градске управе града Бијељине одржана је редовна сједница Градског штаба за ванредне ситуације града Бијељине, којом је предсједавао командант штаба Мићо Мићић.
 
Чланови штаба су разматрали и усвојили неколико тачака дневног реда, битних за функционисање Цивилне заштите у наредном периоду. Прије свега, разматрали су и усвојили  План активности на спровођењу мјера заштите и спасавања од већих сњежних падавина и снијега од интереса за Републику Српску за период 2019 - 2020. године на подручју града Бијељине, а у оквиру тога усвојили су Програм рада зимске службе за период 2019-2020. године.
 
Према ријечима команданта Градског штаба за ванредне ситуације Миће Мићића издвојена су потребна средства за потребе евентуалних сњежних падавина и спремно дочекују зиму.
 
Чланови Градског штаба су на сједници разматрали и усвојили Извјештај о реализацији мјера и задатака који произилазе из годишњег плана Владе Републике Српске за одбрану од поплава и заштиту и спасавање од пожара у 2019. години, а посебно је било говора о активностима око изградње објеката за заштиту од поплава на подручју града Бијељине.
 
-Пуно тога се ради и о томе можемо говорити са неколико аспеката, а један је да имамо заиста доста пројеката којима смо јако задовољни, Задовољни смо, рецимо, уређењем корита ријеке Јање- ти радови су већ ове године потврђени као добро урађени, јер након обилних падавина није било поплава ни у јањи, ни у Новом Насељу Јања. Очекујемо да тако буде и са дринским насипом, изјавио је Мићо Мићић .
 
Кад је ријеч о радовима који још нису завршени, то су регулације Гњице и Лукавца у Новом и у Вршанима, односно чишћење водотока како би се смањио ризик од поплава на овом подручју које у случајевима обилнијих падавина међу првима буде поплављено.
 

Чланови Градског штаба за ванредне ситуације су констатовали да на питањима заштите од поплава треба заједнички да раде локална заједница, Путеви Српске и надлежна министарства.
 
-Поготово кад треба да се отклоне неке препреке на пројектима у које се пуно улаже, наглашава Мићић наводећи питање три моста које треба издигнути како би се повећао проток и да све оно што се ради на ободном мајевичком каналу не буде узалуд, а то су мост у центру Јање, мост на путу за Угљевик и мост на каналу Глоговац у Пучилама.
 
Градски штаб је, као трећу тачку дневног реда, усвојио Извјештај о реализацији Плана рада Одсјека за цивилну заштиту за период јануар- септембар 2019. одине.

Овом прилико су посебно истакли, оцјењујући је веома успјешном, заједничку вјежбу са Републичким штабом цивилне заштите.

-Поред те вјежбе договорили смо и активности око изградње пута поред савског насипа. Пут је запуштен, а направили би га заједно са Водама РС и Војском БиХ у дужини од 34 км. Изградња тог пута омогућила би лакше интервенције приликом евентуалних високих вода на ријеци Сави, а и лакше одржавање насипа, појашњава Мићић.
 
На крају сједнице било је говора о активностима око измјештања Ватрогасног дома, а пред члановима штаба презентовано је прво идејно рјешење за изградње новог Ватрогасног дома, а најављен је и скорашњи избор извођача радова.

​Семберија инфо