БИЈЕЉИНА ЋЕ БИТИ ПРВИ ПОТПУНО ГАСИФИКОВАН ГРАД У РС :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА ЋЕ БИТИ ПРВИ ПОТПУНО ГАСИФИКОВАН ГРАД У РС


Он је истакао да ће ускоро у Српској гасификација кренути пуном паром на основу договора влада Србије и Републике Српске и у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама.

"Надам се да нико у Федерацији БиХ /ФБиХ/ неће правити проблеме. Гасовод није намењен некоме по етничкој или верској припадности. То је развојна категорија за сваку земљу. Степен гасификације БиХ је мали, у Српској скоро никакав", рекао је Бајатовић за РТРС.

Он је додао да гасификацију неће радити само "Србијагас", већ и приватни капитал из Републике Српске и стратешки партнери.

Бајатовић је подсјетио да предузеће из Српске "Гас-Рес" има и уговор са руским "Гаспромом" који подразумијева и извјесне количине гаса да би га било довољно за потребе индустрије и становништва.

"То ће сигурно допринети расту бруто домаћег производа Републике Српске, БиХ и Србије", каже Бајатовић.
Он је рекао да ће количине гаса које ће из правца Шепка доћи у Бијељину бити више него довољне.

"Већ сада је у оквиру онога што зовемо `Турски ток` за Републику Српску и БиХ предвиђено преизимање гаса у више него довољним количинама. Планирамо да изградимо магистрални гасовод Београд-Бањалука. Капацитет крака до Бањалуке планиран је максимално до 800 милиона метара кубних. За његову реализацију постоје сви услови и економска оправданост", навео је Бајатовић.

Према његовим ријечима, у гасној привреди у Србији су у току озбиљне инвестиционе активности које ће се пренијети на Републику Српску.

Бајатовић је навео да би од Београда до границе са Српском вриједност инвестиција у изградњу гасовода требало да износи око 50 милиона евра.

"Претпостављам да гасовод до Бањалуке са краковима за кључне градове успут, те за Рафинерију нафте и тамо где је развијена индустрија не би требало да пређе цену од 120 милиона евра са комплетном опремом", рекао је Бајатовић.

Говорећи о изградњи крака гасовода од Бугарске до Србије и Републике Српске, Бајатовић је навео да би до 1. октобра сљедеће године требало да буде завршен крак у Бугарској према Србији.

"У Србији се свугде могу видети огромне цеви које се превозе. Урадили смо више од 200 километара трасе. До краја године ће 403 километра дуг линијски део гасовода у Србији бити завршен, а до 1. октобра следеће године биће завршена и компресорска станица. Већ сада знамо да ће сав планирани гас бити продат 20 година унапред", додао је Бајатовић.

Он је рекао да је за ФБиХ резервисано 350 милиона метара кубних гаса, а за Српску 800 милиона.

"Ток се ради по свим правилима Европске уније и сва потребна решења Енергетске заједнице су добијена", нагласио је Бајатовић.

Он сматра да је заустављењем изградње гасовода "Јужни ток" много изгубила цијела југоисточна Европа.
"Цела Европа ће бити у проблему уколико не дође до компромиса између Украјине и Русије, с обзиром на то да крајем године истиче уговор са Украјином о транзиту гаса. То не може да буде само питање Украјине и Русије, него целе Европе, јер 160 милијарди метара кубних гаса иде преко Украјине", рекао је Бајатовић.

(срна)