СЕМБЕРСКИ РАТАРИ НА МУКАМА. ЧУВАЈУ ПЛОДОВЕ ОД БОЛЕСТИ И ШТЕТОЧИНА :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРСКИ РАТАРИ НА МУКАМА. ЧУВАЈУ ПЛОДОВЕ ОД БОЛЕСТИ И ШТЕТОЧИНА


Foto: S.R.Mrkonjić/RAS Srbija
Пољопривредну производњу ове године карактерисало је појачано присуство корова, штеточина и биљних болести како на ратарско-повртарским тако и на воћарским културама. Појавиле су се и нове штеточине попут стричковог шарењка на соји који до сада није забиљежен на нашем подручју.

Због обилних падавина током маја није могло да се обави правовремено третирање пшенице што је довело до појаве одређених болести. Једна од оних, које се до сада нису јављале у Семберији, је стричков шарењак која може да проузрокује значајно смањење приноса. Са овим проблемом сусрео се и Радисав Деспотовић, који се бави и ратарском, али повртарском производњом.

Под пластеницима овај домаћин има 14.500 квадрата на којима је невријеме и ове године причинило велику штету. Борио се да од болести сачува парадајз и лубеницу на отвореном пољу као и пшеницу.

– У затвореном простору појављују се инсекти. На отвореном биљне болести. Прије неколико година пшеницу ниси морао да третираш од болести већ само од корова, а сад то мораш да радиш два до три пута и опет не значи да ће третман бити ефикасан – каже пољопривредник.

Прољећне падавине проузроковале су потешкоће и на усјевима породице Петровић јер је обим биљних болести био појачан што је изискивало и појачан хемијски третман и на отвореном и затвореном простору.

– Већа потрошња фунгицида, поскупила је производњу. Да би сачували лубеницу и дињу фунгицидне тртетмане морали смо понављати на практично 7 дана. Слично је и са парадајизом-проблеми са расадом, пресађивањем и борба са гљивичним обољењима у склопу алтернарије односно класичне пламењаче. Није био поштеђен ни кромпир. Ми имамо и купус, који је у доста доброј кондицији, међутим код њега се јавила бактериоза купуса, бактерија ксантомонас. Све се то мора на вријеме и квалитетно третирати иначе нема рода – каже Љубиша Петровић из Црњелова.

Повртар Димитрије Митровић из Доњег Црњелова каже да се од свих повртарских култура од болести најбоље “одбранила” паприка.

– Било је напада инсеката и ваши у најтоплијем мјесецу, августу, али није било веће штете на приносу нити квалитету – каже он.

И стручњаци истичу да је ова година била идеална за појаву биљних болести и штеточина и на отвореном и затвореном пољу.

Ђорђе Глишић из Ресора за пружање стручних услуга пољопривреди каже да су на заштити усјева ратари имали пуне руке посла.

– Фузариоза класа пшенице је ове године била присутна на парцелама у Семберији и то у знатно већем интензитету из разлога јер је у вријеме њене заштите пало доста кише. Примјетне су и болести листа попут септорије, рђе, пепелнице, а што се тиче кукуруза и ове године имали смо појаву црвенила на парцелама уз ријеку Дрину и повећану активност кукурузне златице нарочито на оним усјевима који су страдали усљед олујног невремена – каже Глишић.

Пошто се пољопивредници спремају за сјетву стрних жита агрономи их савјетују да користе декларисано сјеме које је третирано против проузроковача обољења и инсеката, а да се за даљу заштиту свакако консултују са стручним лицима.

Племењача на поврћу

На семберским ораницама уочено и присуство пламењаче на парадајизу, паприци, краставцу, дињи, затим појава трулежи плодова повртарскуих култура.

– Поред патогена ту су и штеточине који су ове године доминирале почевши од мољца парадајза односно туте апсолуте, бијеле лептирасте ваши на купусу, трипси на паприци и велике најезда стеница на повртарским културама којих није до сада било – рекао је Ђорђе Глишић из Ресора за пружање стручних услуга пољопривреди.

(српскаинфо.цом)