ЕКОЛОШКОМ КУЛТУРОМ ГРАДИМО ОДРЖИВУ БУДУЋНОСТ :: Semberija INFO ::

 

ЕКОЛОШКОМ КУЛТУРОМ ГРАДИМО ОДРЖИВУ БУДУЋНОСТ


Еко - Визитор центар "Језера"
Никада немојте сумњати да мала група промишљених и посвећених грађана може да промијени свијет. Заправо, то је једино што је икада и мијењало свијет, рекла је Маргарет Мид. Међу онима који чврсто стоје иза ове изјаве је и Еколошко удружење ,,Еко Пут“ које предано ради на очувању животне средине. 

Еколошко ужење ,,Еко Пут“ у сарадњи са Удружењем грађана Прва европска зелена - ПЕЗ Ренесанса спроводи пројекат под називом ,,Еколошком културом градимо одрживу будућност". Пројекат се спроводи у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану ( РеЛОаД) ког финансира Европска унија, проводи га Развојни програм Уједињених нација (УНДП),  а има за циљ да пружи допринос подизању свијести о еколошкој култури живљења и одрживом еколошком развоју локалне заједнице.

У складу са овим циљем, како најављује ,,Еколошко удружење ,,Еко Пут“, имплементираће низ активности које имају заговарачки карактер у сврху информисања јавности и промоције еколошке културе и свијести о заштити природе и очувању животне средине.

 

-Пројектом ,,Еколошком културом градимо одрживу будућност“ желимо да допринесемо јачању еколошке свијести о потреби усвајања еколошке културе као свакодневног начина и стила живота, гдје се води брига о здравој и чистој животној средини и природи, те да промовишемо циљеве одрживог развоја који се тичу очувања живота на Земљи и рјешавања климатских промјена. Како је основно питање човјечанства питање самог опстанка, битно је активирати се у заштити природе и животне средине, промијенити навике и усвојити еколошку културу као саставни дио и начин живота, изјавила је координаторка пројекта, предсједница Еколошког удружења ,,Еко Пут“ Снежана Јагодић Вујић.

Према њеним ријечима, специфични циљеви пројекта су да се унаприједи ниво еколошке културе у граду Бијељини. Дјелујући у том правцу, ,,Еко Пут“ је, а у оквиру пројекта ,,Еколошком културом градимо одрживу будућност“, протекле седмиоце организовао дводневну радионицу под називом ,,Иницирати подизање свијести о потреби одрживог еколошког развоја локалне заједнице“, а са освртом на значај Циљева одрживог развоја, посебно у дијелу који се тиче проблематике животне средине и екологије.

Првог дана радионице, на којој се окупило 35 учесника, а који је одржан у Еко-Визитор центру ,,Језера“, организован је и практични дио: рад на мониторингу стања барског појаса око Еко-Визитор центра, увид у стање стараче и систем вјештачких језера. 
​ 
Другог дана радионице одржана је  презентација чија је тема била афирмација Циљева одрживог развоја са посебним освртом на циљеве из области екологије и урбане мобилности и одрживих градова. Овај дио радионице одржан је у Центру за културу и окупио је 26 учесника.

-Сврха Циљева одрживог развоја је очување и враћање у првобитно стање копнених екосистема, као што су шуме, мочваре, сушни терени и планине до 2020. године. Промовисање одрживог управљања шумама и заустављање крчења  шума такође су значајни за ублажавање посљедица климатских промјена. Потребно је хитно радити на спречавању нестанка природних станишта и биодиверзитета, који су наше заједничко наслијеђе, указала је Снежана Јагодић Вујић.

Семберија ИНФО/ М. Решидовић