ДАНАС ЈЕ ДАН ЈАБУКЕ: Богиња воћа :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ ДАН ЈАБУКЕ: Богиња воћа


Данашњи дан у свијету је посвећен воћки коју називају краљицом воћа – јабуци. Установљен 1990. године у Лондону, а обиљежава се у циљу промовисања њених нутритивних вриједности и квалитета који позитивно утичу на здравље.

Традицију одржавања Дана јабуке - 20. октобра 1990. године у Лондону започела је организација “Common Ground” са циљем промовисања њених здравствених квалитета и демонстрације многобројних сорти јабуке које се узгајају у Енглеској.

Јабука је представљена као симбол физичке, културне и генетске разноликости коју је неопходно очувати. Јабука се спомиње у многим причама и митовима, а познати грчки мит каже да је грчка богиња свађе Ерис бацила јабуку између три најмоћније божице Олимпа, Херу, Афродиту и Атину, а на јабуци је писало ,,за најљепшу”. Наравно богиње се међусобно нису могле договорити која је најљепша, па су за мишљење питале тројанског принца Париса. Афродита је потајно Парису обећала најљепшу жену на свијету, Хелену, а да за узврат њу прогласи најљепшом богињом Олимпа. Парис пристаје, прогласи Афродиту најљепшом и доби Хелену, те тако избије Тројански рат у којему након десет година рата Грци опљачкаше и разорише Троју до темеља.

Други мит, онај о Адаму и Еви приповиједа нам да је Ева убрала јабуку са забрањеног дрвета знања. Кад Адам и Ева пробаше плодове са тога дрвета, спознаше свијет и схватише да су голи. За казну их Бог протјера из рајског врта. Тако је јабука постала симболом знања, али и гријеха.

Најважније је, јабука има многобројне бенефите за здравље, због којих је проглашена и богињом међу воћем. Дан јабуке обиљежава се и на овим просторима, нарочито у вртићима, гдје се о јабуци, као здравом воћу, говори малишанима.

Семберија инфо/З. Кусмук