Почела јесења сјетва у Семберији :: Semberija INFO ::

 

Почела јесења сјетва у Семберији


На семберским њивама ових дана, осим бербе кукуруза, врше се и припреме за јесењу сјетву. Лијепи сунчани дани Михољског љета, на први поглед, требало би да помогну пољопривредницима да сјетву стрних жита, прије свега, пшенице и јечма, обаве квалитетно и на вријеме. 

У Одјељењу за пољопривреду Градске управе Бијељина кажу да је ове јесени планирано да се стрним житима и уљаном репицом засије око 16.800 хектара, што би представљало око 33 одсто укупних ораничних површина у Семберији.

Младен  Савић, начелник Одјељења за пољопривреду у Градској управи Бијељина каже да ће, поштујући уобичајену сјетвену структуру и правила плодореда, бити засијано више за око 1.085 хектара, или за седам одсто више у односу на прошлу годину.

„Претходна година не може бити релевантан показатељ по сјетвеној структури,  с обзиром на то да су нас  током прошле јесени пратиле лоше временске прилике и да је сјетва обављена на знатно мањим површинама  него што је то уобичајено за ово подручје. И економски моменат, односно висина цијене пшенице опредјељују пољопривредне произвођаче колико ће засијати стрних жита током јесени“, каже Савић, истичући да је планирано да се пшеница засије на 13.130 хектара, јечам на 2.800 хектара, тритикале на 225,уљана репица на 480, зоб на 30, крмно биље на 100  хектара.  За сјетву пшенице треба обезбиједити  3.000 тона сјемена, око 8.500 тона вјештачког ђубрива и око 2.600 тона дизел горива.

Семберија инфо/Љ. Љубојевић
Фото: Б. Милошевић