ОБИЉЕЖЕНА 27. ГОДИШЊИЦА ЧЕТВРТОГ ОДРЕДА СПЕЦИЈАЛНЕ БРИГАДЕ ПОЛИЦИЈЕ РС :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНА 27. ГОДИШЊИЦА ЧЕТВРТОГ ОДРЕДА СПЕЦИЈАЛНЕ БРИГАДЕ ПОЛИЦИЈЕ РС


Парастосом за погинуле борце и полагањем вијенаца данас је испред зграде полицијске управе  Биејљина обиљежен Дан Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције.

Окупили смо се данас овдје да одамо помен и да се поклонимо пред спомеником палим борцима Четвртог одреда  Специјалне бригаде полиције, пред онима који су дали своје животе за Републику Српску и уградили их у темеље Републике Српске, изјавио је Ратомир Драганић, ратни командант Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције и предсједник Удружења ветерана Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције поводом обиљежавања 27 година од оснивања Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције.

„Првог октобра 1992. године, по наредби тадашњег предсједника РС, доктора Радована Караџића, и на основу наредбе министра унутрашњих послова у Влади РС формиран је Четврти одред у саставу Специјалне бригаде полиције као најелитнија јединица МУП-а РС. Основни циљ формирања одреда био је заштита становништва и територије РС од тзв. Армије БиХ. Четврти одред Спцијалне бригаде полциеј био је на свим ратиштима широм Републике Српске, од херцеговачког, преко сарајевско – романијског ратишта, до зворничко – тузланског, подрињског, посавског, добојског и крајишког ратишта. Укупно је седамнаест бораца дало своје животе за Републику Српску, а Четврти одред је имао више од 300 рањавања. Већ четири године споменик се налази испред зграде Полицијске управе Бијељина, тако да дугујемо захвалност минситру Драгану Лукачу и начелнику Полицијске управе Бијељина Жарку Ћосићу, јер су помогли да се овај споменик коначно постави на адекватну локацију“, истакао је  Ратомир Драганић.

Мирослав Марић, ратни замјеник команданта Специјалне бригаде полиције и садашњи предсједник Скупштине Борачке организације МУП-а РС каже да је ово прилика да се ода дужна почаст погинулим припадницима ове бригаде, саборцима и пријатељима.

„Специјална бригада полиције је формирана на почетку рата и одмах је стала у заштиту српског народа. Развијала се и у свом саставу је имала десет одреда који су били распоређени од Требиња до Приједора. Сви одреди баштине традицију наше јединице. Ми, живи, никада не смијемо заборавити ове датуме, погинуле борце и чланове њихових породица“, изјавио је Марић, нагласивши да је у марту ове године основана и Борачка организација Специјалне бригаде полиције Републике Српске.