Хуманитарна акција за прикупљање помоћи за лијечење Александре Лазић из Трњака :: Semberija INFO ::

 

Хуманитарна акција за прикупљање помоћи за лијечење Александре Лазић из Трњака


Неопходна помоћ за лијечење Александре Лазић из Трњака

Живот  младе Александре Лазић (26) из Трњака, студенткиње биологије на Новосадском универзитету, искомпликовао се од средине јула ове године, када је њено здравствено стање нагло погоршано због проблема са дисфункцијом јетре.

„У бијељинској болници лијечила сам се од 16.  до 24. јула, када сам пребачена у Клинички центар у Бањалуци. Изузетан млади љекар одмах је успоставио дијагнозу и отпочело је адекватно лијечење. Игром случаја, тај љекар је морао на годишњи одмор и онда сам остала на одјељењу код друге докторке. Било је мањих осцилација у лијечењу, али је то исправљено након неколико дана. Дијагностификована ми је мутација гена из ранијег периода, тако да ми је и коштана срж почела производити пуно више крви него што ми је било неопходно. Почели су се стварати тромбови који су зачепили хепатичке вене јетре и дошло је до појаве цирозе. Полицитемија, болест коштане сржи, за сада је у стагнацији. Свакодневно узимам терапију.
Због проблема с јетром отпуштена сам и упућена на даље лијечење у Београд. На Клиничком центру у Београду ми је сугерисано да се обратим за помоћ љекарима на Клиници „Меркур“ у Загребу, гдје ради један изврстан стручњак, хепатолог, који је до сада урадио пуно трансплатација јетре. У понедјељак,14.октобра, акобогда, идемо тамо на преглед, да видимо шта и како даље“, каже Александра Лазић, која, упркос евидентним  проблемима с којима је суочена, зрачи оптимизмом, ведрог је духа и не напушта је вјеровање да ће успјети да преброди  велики здравствени проблем с којим се суочила.



Александра каже да је одувијек била велики борац и да је у протекла три мјесеца имала свега два „психичка пада“, али се трудила да буде максимално позитивна, што може  само помоћи њеном укупном здравственом стању.

„Трудим се и тежим да идем ка добром. Због те дисфункције јетре ствара се слободна течност у стомаку. То се рјешава пункцијама и до сада ми је извађено око 53 литра течности. Пункције се морају наставити, све док не дође до конкретног лијечења јетре“, каже Александра, истичући да су њени родитељи, мајка Нада и отац Андрија, тренутно обоје незапослени, исцрпили све своје финансијске могућности за скупе лијекове и трошкове лијечења, те су били приморани да се јавно обрате добрим и хуманим људима за помоћ.

У  хуманитарну акцију укључио се прије два дана Дарко Јакшић из Трњака, који је већ организовао неколико хуманитарних акција за прикупљање помоћи неопходне за лијечење, углавном, младих  људи.
Дарко Јакшић (48) је прије два дана, од осмог октобра навече, упутио позив мјештанима Трњака и свим људима добре воље да помогну лијечење Александре Лазић.

„Велики број људи се већ одазвао и понудили су своју конкретну новчану помоћ. Наш примарни циљ је да Александра отпутује у Загреб и да на Клиници „Меркур“ обави све неопходне прегледе. За то ћемо обезбиједити новац. За даље, не знамо у овом тренутку колико ће новца бити неопходно за Александрино даље лијечење. Кад се вратимо из Загреба, онда ћемо знати шта и како даље радити. У организовање хуманитарних акција укључио сам се прољетос. Прикупљао сам новац за помоћ у лијечењу Бошка Вуковића и Николе Грабовичког. Један дио прикупљеног новца смо усмјерили на лијечење Суада Рустемовића. Сав новац, који се прикупи, просљеђује се породицама и све уплате су транспарентне“, каже Јакшић.

Сви они који желе да помогну лијечење Александре Лазић из Трњака могу позвати Дарка јакшића из Трњака на број 066/991 -346.
Телефони Александриних родитеља су: Мајка Нада Лазић – 065/866 – 552 и отац Андрија – 066/735 -441.

Семберија инфо