УДРУЖЕЊЕ ОТАХАРИН ПРОМОВИСАЛО РЕЗУЛТАТЕ ПРОЈЕКТА: ОДГОВОРНЕ ПРЕМА СВОМ ЗДРАВЉУ :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ОТАХАРИН ПРОМОВИСАЛО РЕЗУЛТАТЕ ПРОЈЕКТА: ОДГОВОРНЕ ПРЕМА СВОМ ЗДРАВЉУ


Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ је у Хотелу ,,Дрина“ организовало конференцију за медије на којој су презентовали резултате пројекта ,,Одговорне према свом здрављу“Пројекат су, уз подршку Института јавног здравства РС и институција са подручја града Бијељине, проводили од априла до октобра 2019. године.
 
Драган Јоковић, извршни директор Удружења грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“, каже да на овај начин желе да промовишу значај активности и резултате пројекта, као и  остварену значајну сарадњу са Домом здравља Бијељина и Удружењем ,,Мама М“.

Општи циљ овог пројекта, који је финансирао Институт за јавно здравство Републике Српске, је унапређење здравља Рома, а међу специфичним циљевима издваја се подизање свијести Рома о важности адекватне бриге о здрављу.
 
-Јако нам је важна сарадња са Домом здравља Бијељина када говоримо о здрављу ромских породица, а ми смо кроз низ ранијих, те кроз овај пројекарт, успјели заиста једним  проактивним дјеловањем да анимирамо ромску заједницу да се више почну бавити превенцијом свог здравља, изјавио је Јоковић који каже да у ромској заједници , а није то случај само у Бијељини, већ и шире, постоји одређени страх од одласка љекару.
 
Како је  истакао, адекватан рад на терену дао је позитивне помаке, што потврђује податак да се број особа из ромске заједнице у све већем броју и знатно лакше укључује у акције и пројекте које реализује ,,Отахарин“. 
 
Директор Дома Здравља Бијељина др. прим. Душко Миловановић каже да су се активно укључили у пројекат који је подржао Институт за заштиту здравља РС.
 
-Ми смо активности на пројекту ,,Одговорне према свом здрављу“ започели у мају мјесецу, организовањем двије радионице  које су биле на тему значај прегледа штитне жлијезде и о значају менталног здравља, а затим смо организовали систематске прегледе жена које су организоване у двије групе и то жене животне доби од 16 до 45 година, те жене изнад 60 година. Систематски преглед је обухватао комплетне лабораторијске анализе, ЕКГ, преглед доктора, те гинеколошке прегледа са ПАПА тестом. Након тога радили смо и вакцинацију дјеце која нису била обухваћена вакцинацијом у претходном периоду, прецизирао је  је др Миловановић истакавши да су задовољни успјешним извршењем сви активности које су планиране, те да је била одлична сарадња између свих укључених у пројекат.
 
Координаторица пројекта Сабира Хашимовић наводи да је овим пројектом обухваћено 30 жена, а обухватили су ромска насеља Рупаче, Чопор, Томбак и Махала.
 
-Од њих 30 било је 15 жена Ромкиња старијих од 60 година и 15 младих мајки и жена од 16 до 45 година. Са њима смо организовали и успјешно провели четири радионице, а теме су биле везане за здравствену заштиту и то: пренатална брига, трудноћа и постнатална брига, затим улога штитне жлијезде на опште стање и здравље жене, те ментално здравље жене. Поред рада са женама организовали смо и едукацију за омладину, а учешће на радионицама узело је 20 младих Рома и Ромкиња доби од 12 до 18 година којима су вршњачки едукатори говорили о сексуалном и репродуктивном здрављу. Ни овај  пут нисмо заборавили на најмлађе- 29 дјеце примило је вакцину у складу са узрастом и потребама, изјавила је Сабира Хашимовић додавши да су подијелили и 30 хигијенских пакета за 30 породица, а уручили су их женама учесницама пројекта.    
 
Семберија ИНФО/ М.Решидовић