СПЕКТАР ДРИНК: ОТКУПИЛИ 25 ТОНА ШИПУРКА :: Semberija INFO ::

 

СПЕКТАР ДРИНК: ОТКУПИЛИ 25 ТОНА ШИПУРКА


Бијељински „Спектар дринк“ ове јесени, умјесто планираних 20 тона, већ је откупио 25 тона шипурка. Ђорђе Славињак, директор и власник овог предузећа, каже да ће шипурак откупљивати све док га буде у понуди. Ово је била добра година за шипурак, јер је имао довољно кишних дана, квалитетан је и погодан за прераду.

„Берба и откуп шипка се може подвести под својеврсан „социјални програм“, јер га углавном беру социјално угрожене особе. Откупом шипка желимо пружити подршку породицама које на овакав начин обезбјеђују минимум егзистенцијалних потреба. Шипурак откупљујемо по 1,70 КМ за килограм, што је више него солидна откупна цијена.

​Сматрам да вријеме шипурка постепено пролази и да ће наредне генерације бити жељне мармеладе од шипурка, јер је све мање људи који га беру. Раније су га брали људи који чувају стада оваца и говеда у руралним крајевима, социјално угрожене категорије и пензионери. Сточара је све мање, тако да га тренутно највише беру пензионери. У западноевропским земљама нема мармеладе од шипурка, јер нема ко да га бере“, каже Ђорђе Славињак, истичући да је у прошлој години шипурак у „Спектар дринку“ откупљиван по цијени од 1,50 КМ.

Семберија инфо