Бијељина: За градску топлану субвенција од 100.000 КМ :: Semberija INFO ::

 

Бијељина: За градску топлану субвенција од 100.000 КМ


Бијељинска „Топлана“ предстојећу сезону гријања дочекује спремно захваљујући помоћи у износу од 100.000 КМ коју су добили од Градске управе за ремонт постројења и набавку енергената.

У овом предузећу истичу да су новац који су добили из градске касе дјеломично уложили у ремонт постројења те да су јавни позив за набавку 4.500 тона угља расписали на вријеме. Наиме, Град Бијељина у посљедњих пет година није давао субвенције „Топлани", а није мијењана ни цијена гријања. Средином године „Топлана" је затражила помоћ, а 100.000 марака јој је одобрено на посљедњој сједници градског парламента.

Предсједник Скупштине града Бијељина Славиша Марковић каже да је ова одлука оправдана.
- Цијене услуга, односно испоруке топлотне енергије нашим грађанима нећемо мијењати. А угаљ, који је главни енергент у „Топлани", је поскупио, и његова цијена је већа за 25 одсто. Ово предузеће је прошле године имало негативно пословање од 80.000 КМ, а ако погледате друге топлане у РС и окружењу, то су милионски износи - каже Марковић.

Према процјени власти, „Топлана" би могла пословати позитивно тек с доласком гаса у Бијељину, што би између осталог довело и до значајног проширења мреже, односно броја корисника. Управо из тог разлога ускоро ће нова кредитна средства бити усмјерена у „Топлану".

- Град Бијељина ће у ово предузеће усмјерити још 500.000 марака кредитних средстава за замјену котлова и коришћење плина. Студија изводљивости ће показати какво гријање је најбоље рјешење за овај град. Желимо да са чврстог горива пређемо на плин. Очекујемо да у наредна три мјесеца стигне гас у Бијељину и да се коначно заврши тај пројекат, који би између осталог значајније побољшао еколошку слику Бијељине - наглашава Марковић.

Са овом одлуком се ипак не слажу сви. На посљедњој сједници Скупштине Града опозиција је затражила да се у року од мјесец дана одржи тематска сједница о стању у градским предузећима, јер је, како су истакли, превише локалних привредних губиташа. Одборник СНСД Александар Ђурђевић упозорио је да се на скоро свакој другој сједници расправља о неком од предузећа чији је оснивач локална заједница, а које годинама ниже губитке.
- Та предузећа послују са минусом, а ми грађани смо присиљени да враћамо те дугове. Узимамо кредите и тако из године у годину. Томе се једном мора стати у крај - каже Ђурђевић.

У „Топлани" тврде да предузимају све како би обезбиједили редовне и квалитетне испоруке топлотне енергије, смањили дуговања, која износе 183.000 КМ, и побољшали пословање. Директор „Топлане" Бијељина Младен Красавац каже да су, иако је систем топловода углавном дотрајао, инвестициона улагања претходних година дала резултате. Подсјећа да су прошлогодишњи и овогодишњи ремонт урађени квалитетно те да грађани могу ове зиме да очекују сигурну и квалитетну испоруку топлотне енергије.

Циљ повећати број корисника Директор „Топлане"

Младен Красавац наглашава да је цијена гријања остала на нивоу прошлогодишње од 2,75 КМ по квадратном метру мјесечно за грађане, односно двоструко више за пословне субјекте у шестомјесечном обрачуну. - На систем гријања прикључено је 1.140 физичких и 88 правних лица, а гријемо око 64.000 квадрата. Наш циљ и јесте повећати број корисника односно површине које гријемо - каже Красавац.

Српска инфо/Бијељина данас