“УСАИД Дијаспора инвест” представио програм подршке у Лопарама :: Semberija INFO ::

 

“УСАИД Дијаспора инвест” представио програм подршке у Лопарама


„УСАИД Дијаспора инвест“ и општина Лопаре представили су данас јавни позив за додјелу бесповратног новца за повећање инвестиција из дијаспоре и отварање нових радних мјеста кроз непосредна улагања, пренос знања и увођење нових технологија у БиХ.

Начелник општине Лопаре Радо Савић изразио је задовољство јер ова мајевичка општина успјешно сарађује са дијаспором дуго година.

Савић је истакао да је овај пројекат прилика да се конкретно уради за оне фирме које су старости до три години или су у фази оснивања, а имају везу са дијаспором.

– У претходном периоду базени “Октопус” из Лопара су добили средства од “УСАИД Диаспора инвеста”, а увјерен сам да ће и овом позиву квалитетна идеја из дијаспоре добити подршку овог пројекта – рекао је Савић новинарима.

Он је додао да је овај пројекат веома значајан за општину Лопаре, али и прилика да се суграђани из дијаспоре увјере да постоји разни видови подршке за покретање њиховог бизниса.

Савић је као примјер истакао пројекат фарме коза који ће резултирати производњом козијег сира и млијека.

Представник пројекта „УСАИД Дијаспора инвест“ Армин Алијагић рекао је да ово пети позив за додјелу бесповратних средстава за приватни сектор, предузећа која су у сувласништву дијаспоре или које су уз посредство дијаспоре дошле у Лопаре.

Алијагић је додао да се грант подршке додјељује у износу до 50.000 КМ.

– Подржава се инвестирање у стална средства, суфинансирање набавке опреме, алата и других сталних средстава – рекао је Алијагић.

Пројекат “УСАИД Диаспора инвест” осигурава грант за мала и средња предузећа која су у процесу оснивања или су основана у посљедње три године те која имају доказиву пословну везу са или су у власништву или суваласништву члана БиХ дијаспоре, или да имају доказиву пословну везу са БиХ дијаспором. Јавни позив за апликације ће бити отворен до краја септембра ове године.

Српска инфо/Инфо Бијељина