У Прибоју код Лопара снимани кадрови филма о Вељку Чубриловићу :: Semberija INFO ::

 

У Прибоју код Лопара снимани кадрови филма о Вељку Чубриловићу


У Прибоју код Лопара данас су снимани кадрови документарно-играног филма о Вељку Чубриловићу, аутора новинара “ЕуроБлица” и Српскаинфо Милана Пилиповића.

Бојан Вујчић, виши кустос историчар Јавне установе „Завичајни музеј“ из Градишке, који је продуцент филма, рекао је да је Прибој само једна од дестинација које се користе приликом снимања.

– Вељко Чубриловић је рођен у Градишки 6. јуна 1886. и представља симбол страдања српског народа у БиХ. Као Градишчанин је заслужио да његова жртва буде обиљежена градским тргом и статуом – рекао је Вујчић.

Он је напоменуо да је идеја за снимање филма потекла прије двије године, када је реализована изложба “Босанска Градишка у Великом рату”.

– Представљамо жртву Вељка Чубриловића и комплетне породице Чубриловић – истакао је Вујчић.

Саговорник у филму је начелник општине Лопаре Радо Савић. Он је изразио задовољство што ће се ова мајевичка општина наћи у причи која поново у српском народу расвјетљава улогу и значај ове историјске личности.

– Вељко Чубриловић је повезан с нама, а Мајевичани могу с поносом рећи да је он Мајевичанин – нагласио је Савић.

Он је захвалио граду Градишка, која је снажно подржала филм и без које ова прича не би успјела.

Аутор филма Милан Пилиповић рекао је да филм има документарно-играну форму, а Вељка Чубриловића тумачи глумац Народног позоришта Републике Српске Златан Видовић из Градишке.

– На филму је ангажован продуцент Бојан Вујиновић, директор „Завичајног музеја“ из Градишке, а у техничкој екипи су Данијел Шпадић и Зоран Пилиповић, студенти Камере на Академији умјетности у Бањалуци – рекао је Пилиповић.

Додаје да је до сада симљен већи дио докумената и изјава за овај филм, а да су посебно значајна свједочења Вере Вујчић, унуке Вељка Чубриловића, историчара и других саговорника у Сомбору, гдје је завршио учитељску школу, те Сарајеву, Београду, Бањалуци и другим мјестима.

Српска инфо