У Бијељини одржана уводна презентација “Јачање улоге МЗ у БиХ - друга фаза” :: Semberija INFO ::

 

У Бијељини одржана уводна презентација “Јачање улоге МЗ у БиХ - друга фаза”


У просторијама Савеза општина и градова Републике Српске” данас је одржана Уводна презентација предстојећих активности које ће у оквиру вишегодишњег пројекта „Јачање улоге МЗ у БиХ - ИИ фаза“, у име Градске управе, Одсјек за локални економски развој и европске интеграције као координатор наведеног пројекта за Бијељину, реализовати у сарадњи са мјесним заједницама.
 
Према ријечима Анкице Тодоровић,  шефа Одсјека за локални економски развој и европске интеграције у Градској управи Бијељина, те активности   односе се на реализацију једног дијела Оперативног плана за локализацију Визије развоја мјесних заједница на подручју града Бијељина, која је усвојена једногласно од стране Скупштине града у августу 2022. године, са циљем унапређења ефикасности рада МЗ.


 
На Уводној презентацији представљене су активности и очекивани резултати овог сегмента Пројекта како би се чланови савјета МЗ, али и јавност, упознали са предстојећим корацима,  а све у циљу унапређења рада свих МЗ на подручју Бијељине.
 
Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине, изјавио је да ове активности имају додатну компоненту да се посебна пажња даје предсједницама МЗ. 


 
“Ове активности и пројекти произилазе из Оперативног плана који је усвојен заједно са визијом развоја МЗ Града Бијељине”, истакао је Остојић. 
 
Према његовим ријечима, у одлукама МЗ треба да учествују сви грађани, а не само предсједник нити иједан члан МЗ. 
 
“МЗ су изгубиле правни статус 2006. године. Од тада активност МЗ пада. Ово је један од начина да се што више активирају МЗ и оне треба да буду  спона између МЗ и Градске управе”, нагласио је Остојић. 
 
Како је најављено, пројектне активности, које ће бити реализоване до краја 2023. године, обухватају:
 
- Усаглашавање/допуну релевантних одлука и аката на локалном нивоу који се тичу функционисања мјесних заједница
 
- Организацију обука за минимално 250 чланова 70 савјета МЗ
 
- Организацију обука за предсједнице осам МЗ у циљу унапређења капацитета управљања МЗ 
 
- Опремање и реконструкцију канцеларија осам МЗ, у складу са претходно исказаним потребама.
 
Укупна вриједност наведених активности износи 36.816,68 КМ, од чега су донаторска средства 18.000,00 КМ, а Град Бијељина суфинансира 18. 816,68 КМ.
 
Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ спроводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ у партнерству са домаћим институцијама, а финансирају Влада Швајцарске и Шведска. 


 
Остојић се захвалио донаторима и свима који су омогућили реализацију ових активности. 
 
Пројектни циљ је повећање учешћа грађана у дефинисању приоритета локалне заједнице које финансира локална управа.
 
Укупно 199 мјесних заједница и 41 локална самоуправа широм земље учествује у другој фази пројекта, чиме ће се допринијети побољшању квалитета живота 400.000 људи.

(Семберија инфо)