Буџетска инспекција утврдила незаконите буџетске реалокације Градоначелника у износу 1.3 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

Буџетска инспекција утврдила незаконите буџетске реалокације Градоначелника у износу 1.3 милиона КМ


Обавјештавамо Вас да је Буџетска инспекција Министартва финансија у Влади РС, увидом у документацију која је инспектору дата на увид, утврдила да је након усвајања Буџета града Бијељина за 2023. годину, Градоначелник једностраним дјеловањем донио једанаест закључака о реалокацији средстава, у укупном износу 1.329.151 КМ, а супротно одредбама члана 10. и 11. Одлуке о извршењу буџета града Бијељина за 2023. годину, чиме је прекршен и члан 29. став 4. Закона о буџетском систему Републике Српске. 

Напомињемо да се наведене незаконите реалокације буџетских средстава односе на период 01.01.-22.02.2023. године, те постоје сазанања да су незаконите реалокације вршене и након наведеног периода, те да је самим тим износ средстава обухваћених незаконитим реалокацијама знатно већи од 1.3 милиона КМ, колико је наведено у Записнику о извршеној контроли буџета - прерасподјеле буџетских средстава Града Бијељина број 06.02/400-251-1/23 од 10.03.2023. године. 

Такође, Буџетска инспекција је утврдила да се приликом припреме и доношења Буџета град није придржавао рокова прописаних буџетским календаром, а што није у складу са чланом 28. став 1. тачкама под: ђ), е), ж), з) и и) Закона о буџетском систему Републике Српске. 

Подсјећања ради, због незаконитих реалокација (прерасподјела) и незаконитих исплата средстава из буџета Града Бијељина од стране Градоначелника, је у ранијем периоду поднијета и кривична пријава Окружном јавном тужилаштву у Бијељини. 

(СКУПШТИНА ГРАДА БИЈЕЉИНА)