ЦЕНТАР ЗА ПРУЖАЊЕ БЕСПЛАТНЕ ПРАВНЕ ПОМОЋИ: АДВОКАТСКА КАНЦЕЛАРИЈА ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦЕНТАР ЗА ПРУЖАЊЕ БЕСПЛАТНЕ ПРАВНЕ ПОМОЋИ: АДВОКАТСКА КАНЦЕЛАРИЈА ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ


Канцеларија Центра за пружање бесплатне правне помоћи Владе РС у Бијељини отворена је у 2010. години и смјештена је у Мајевичкој улици у Бијељини.
 
Овај центар основало је Министарство правде Републике Српске годину дана раније, у 2009. години, и има пет канцеларија које покривају комплетно подручје Републике Српске, у Добоју, Источном Сарајеву, Бањалуци, Требињу и Бијељини’’, каже за портал Семберија инфо Бранкица Лазаревић, помоћник директора Центра за пружање бесплатне правне помоћи – Канцеларија Бијељина.

-Покривамо подручје окружних судова и разликујемо се од свих осталих сличних центара, јер смо ми, у суштини, адвокатска канцеларија за социјално угрожене категорије становништва. Запослени у овим канцеларијама имају положен правосудни испит и сва неопходна знања да као одвокати заступају социјално угрожене категорије, али у предметима и под условима које је прописао Закон о бесплатној правној помоћи. Имамо, дакле, закон по којем поступамо и којим је прописано све оно што ми радимо, под којим условима и за које грађане. Пружамо двије врсте правне помоћи, а то су усмени правни савјети из свих области и за ту врсту правне помоћи могу нам се обратити сви грађани Републике Српске, неовисно на имовински статус, а што се тиче друге врсте правне помоћи, она се огледа у сачињавању тужби, заступању пред судовима. У том случају странке морају испуњавати одређене услове, а то се, прије свега, тиче имовинског статуса. Мора се утврдити, да ли странке спадају у категорију социјално угроженог становништва. У том случају странке код нас пролазе кроз одређени управни поступак у којем ми, након што саслушамо странку и упознамо се са њеним проблемом, утврђујемо да ли је њихов захтјев основан, с обзиром на то да је у питању бесплатна правна помоћ, да се не догоде било какве злоупотребе. Прије свега, анализирамо тај проблем и утврђујемо његову основаност, провјеравамо да ли странка већ има пуномоћника, јер, уколико има ангажованог адвоката, онда водимо рачуна о томе да се ми не мијешамо у тај спор. У случају да је захтјев странке основан, онда испитујемо и материјалне услове у којима странка тренутно живи. Те податке обезбјеђујемо кроз одређену документацију која нам се прилаже, тако да странка, уз захтјев, треба да поднесе и доказе о свом имовинском стању. Након проведеног поступка, доносимо рјешење о томе, да ли се одобрава бесплатна правна помоћ или се захтјев одбија“.

Уколико се захтјев одобри, каже Бранкица Лазаревић, онда странка има право на заступање до правоснажног окончања поступка.

- Ми странке заступамо у парничним, извршним, ванпарничним поступцима, у управним споровима и приликом сачињавања апелација. Немамо надлежност за кривични и прекршајни поступак и та област је у надлежности адвоката. Код нас су најзаступљенији предмети из области парничног и извршног поступка. У области парничних поступака имамо пуно предмета који се односе на породичне прилике и односе, разводе бракова, издржавање малодобне дјеце, утврђивање оспоравања очинства, измјене одлука о издржавању дјеце, надокнаде штета, тужбе због дуга, радни спорови. У извршним поступцима углавном су то спорови који се односе на извршење правоснажних пресуда и око 50 одсто тих предмета односи се на издржавање малодобне дјеце, што и јесте сврха нашег постојања, а то је остваривање неких елементарних права за социјално угрожено становништво“.
Бранкица Лазаревић каже да ова канцеларија годишње обради око 1.600 предмета, а ту је ријеч о заступањима и правним савјетима. У канцеларији је тренутно четворо запослених, а покривају се судови у Сребреници, Зворнику и Бијељини. Канцеларија Центра за пружање бесплатне правне помоћи Владе РС у Бијељини успјешно ради већ девет година и у сваком случају је оправдала своје постојање.

Семберија инфо