БИЈЕЉИНА: МИЋИЋ ПОСЈЕТИО УСПЈЕШНОГ ПОЉОПРИВРЕДНИКА У ОБАРСКОЈ - Нелојална конкуренција ремети тржиште :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: МИЋИЋ ПОСЈЕТИО УСПЈЕШНОГ ПОЉОПРИВРЕДНИКА У ОБАРСКОЈ - Нелојална конкуренција ремети тржиште


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић посјетио је пољопривредно газдинство успјешног пољопривредног произвођача Јовицe Новаковића у Великој Обарској, који се бави узгојем свиња.

Мићић је похвалио пољопривредно газдинство породице Новаковић, истичући да је највећи успјех произвођача пласман производа.

„У питању је газдинство у којем се производе квалитетни прасићи, али, због нелојалне конкуренције и свега онога што се дешава на тржишту, откупна цијена прасића није повољна и она варира од 3,5 до 5,5 КМ, тако да често труд и рад овог домаћина није економски оправдан“, рекао је Мићић. 

Према његовим ријечима, Градска управа и Аграрни фонд Града Бијељине настоје да помогну пољопривредним произвођачима, подстицајима у складу са могућностима.

„Сви надлежни, првенствено ресорно министарство, али и наш Аграрни  фонд, морају да помогну са подстицајима произвођачима онда када су у невољи и да им се омогући да могу да живе од онога шта раде, истакао је Мићић.
 
Наводећи да се његова породица бави узгојом свиња око 50-так година, Јовица Новаковић каже да је наставио са породичном традицијом, иако тренутно овај вид производње није исплатив.

„Велики проблем у овом послу тренутно су тржиште и нелојална конкуренција, а имамо и доста увоза, каже Новаковић, додајући да тренутно има око 40 крмача. 

Према његовим ријечима, с обзиром на појаву афричке куге, предузели су све неопходне превентивне мјере.

Семберија ИНФО