Петровић: И даље ћу вршити реалокације буџетских средстава :: Semberija INFO ::

 

Петровић: И даље ћу вршити реалокације буџетских средстава


Градоначелник Љубиша Петровић, након што је завршена данашња сједница Скупштине града, на којој је усвојен буџет града за 2023. годину, оштро је критиковао амандмане који су прије почетка сједнице достављени одборницима и који су омогућили промјену структуре буџетских позиција за око 2,9 милиона КМ или око четири одсто укупног буџета.



“Амандмани који су прије почетка сједнице Скупштине града достављени одборницима, осликавају стварно стање. Једна једина дискусија,која је дошла од стране одборника скупштинске већине, од стране Младена Петровића, приликом расправе о регулационим плановима, може се сматрати коректном. Опет смо имали низ неутемељених, неаргументованих дискусија. Амандман који је достављен шездесетак минута прије почетка сједнице, показује да одборнике Коалиције против Бијељине не занимају болесна дјеца, те су одузели средства која се односе на текуће помоћи за болесну дјецу и болесне суграђане. Њих не интересују субвенције предузетницима и другим привредним субјектима за набавку основних средстава, те је то друга ставка са које су одузели новчана средства. Одборнике скупштинске већине не интересују субвенције предузетницима и другим привредним субјектима за запошљавање. Њих не интересују субвенције које се односе на лакше функционисање Градске топлане, не интересују их трошкови дезинсекције, као ни трошкови дератизације. Њих не интересује функционисање Хигијеничарске службе и уклањање паса луталица са улица. Не интересује их постављање нове саобраћајне сигнализације, постављање нових саобраћајних знакова. Њих не интересује пошљунчавање локалних макадамских путева, као ни градских макадамских путева. Због тога грађани питање ударних рупа на асфалту треба да поставе одборницима скупштинске већине”, изјавио је Петровић, нагласивши да одборнике скупштинске већине не интерсује ни текуће одржавање фасада у граду, као ни текуће одржавање градских паркова.

“Очигледно, не интересују их геодетске, а ни нотарске услуге, информатичке и друге услуге. Не интересује их чишћење јавних површина, одржавање јавних зелених површина, па су и одатле одузели буџетска средства. Исто се односи на Зимску службу одржавања путева, на мјере енергетске ефикасности, на изградњу комуналне инфраструктуре. Не интересује их асфалтирање локалних некатегорисаних путева. Такође, не интересује их изградња и асфалтирање градских улица, рјешавање експропријације. Што се тиче изградње водовода у засеоку Брђани, Мјесна заједница  Бањица, ни то их не интерсује”, навео је градоначелник Петровић.

“Наше одборнике у скупштинској већини не интересује изградња и одржавање гробаља. Одузели су средства и са позиције - изградња паркова и дјечјих игралишта, са буџетске позиције за одржавање путева, за садњу дрвећа, за Градску борачку организацију, за физичку културу. Буџетска умањења су изведена и на позицији одржавања вјерских објеката, реконструкције спортских објеката”, изјавио је Петровић, нагласивши да  је скупштинска већина посебним амандманом забранила, односно ускратила могућност  градоначелнику  реалокације буџетских средстава са једне на другу буџетску позицију, што је, како је навео, прецизно прописано законом о буџетском систему.

“Нека се о свему овоме очитује и Уставни суд Републике Српске, јер ћемо ову одлуку послати на оцјену уставности И законитости. Ми ћемо и  даље вршити реалокације и нећемо поштовати такву одлуку”, истакао је, између осталог, градоначелник Петровић.

(Семберија инфо)