Усвојен буџет града за 2023. годину :: Semberija INFO ::

 

Усвојен буџет града за 2023. годину


Одборници Скупштине града усвојили су данас буџет за 2023. годину у износу од 68.588.164 КМ, што је у интересу свих наших грађана, јер се неће ићи на привремено финансирање, изјавио је предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић, нагласивши да је буџет усвојен са мањим корекцијама и амандманима који садрже нешто мање од четири одсто укупног буџета.

“ Кроз те амандмане обезбиједили смо додатна средства за подстицај пољопривредне производње,за самозапошљавање младих,за изградњу дјечјих игралишта,за спорт у цјелини,за реконструкцију бројних објеката, изградњу бициклистичких стаза, уређење плаже у Амајлијама и низ других пројеката на којима су грађани инсистирали у протеклом периоду”, изјавио је Ђурђевић, нагласивши да су већа средства обезбијеђена и за образовне и предшколске установе,   за удружења грађана, као и за здравствену заштиту грађана.

“ Од представника бијељинске Болнице добили смо захтјев за помоћ секундарној здравственој заштити у 2023. години у износу од 300.000 КМ. Чињеница је да је Скупштина града у протекле двије године планирала значајна средства у буџету за секундарну здравствену заштиту, али Градска управа ту обавезу није извршила. Усвојили смо закључак да нашој Болници треба помоћи и тражићемо гаранције Градске управе приликом испуњења договорених обавеза. Амандманом смо унијели и једну промјену, како бисмо спријечили нетранспарентно реалоцирање буџетских средстава, јер желимо да свака реалокација буде јавна и транспарентна”, изјавио је Ђурђевић, нагласивши да градски буџет не може бити “шведски сто” са кога ће неко узимати онолико колико му одговара.



У наставку сједнице одборници нису усвојили одлуку о отпису ненаплативих потраживања у износу од око 6,1 милион КМ, као ни Регулациони план “Филип Вишњић”, због петиције грађана који су незадовољни предложеним урбанистичким рјешењима. Регулациони план “Галац” добио је одборничку подршку. Пажњу одборника изазвало је повећање од 150.000 КМ које је планирано за рад Градске изброне комисије у 2023. години, што ће бити искориштено у случају евентуалног опозива и расписивања референдума за неизгласавање повјерења актуелном градоначелнику Љубиши Петровићу.

Скупштина града добила је данас два нова одборника. Раде Косановић из СНСД-а и Бранка Стевановић (Уједињена Српска) сјели су у одборничке клупе, умјесто Мирослава Миловановића (СНСД) и Милана Трнинића (Уједињена Српска).

(Семберија инфо)