Уведене нове ПЦР методе у лабораторији Болнице „Свети Врачеви“ Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Уведене нове ПЦР методе у лабораторији Болнице „Свети Врачеви“ Бијељина


Управа ЈЗУ Болнице „Свети Врачеви“ данас је организовала прес конференцију поводом увођења нових процедура у ПЦР лабораторији.

Прим. Др Нела Митровић, помоћник директора Болнице „Свети Врачеви“ Бијељина казала је да су се до сада у ПЦР лабораторији рађена само тестирања ПЦР SARS Cov2, а да од сада раде још три методе, детекција, генотипизација и квантификација ХПВ вируса, те детекција и квантификација Хепатитис Б вируса и детекција mycobacterium tuberkulosis – туберкулоза.



- Професор Никола Танић, заједно са менаџментом и директором одлучио је да прошири методе тестирања на захтјев наших начелника да пацијенти не би морали да путују у Бањалуку да раде те анализе. За пацијенте је то било компликовано, добију упутницу са примарног нивоа, али морају отпутовати да ураде анализе које чекају по неколико недјеља, јер су се они до сада радили само на УКЦ Бањалука. Ми смо жељели да им изађемо у сусрет, да се сада све то ради у Бијељини са упутницом са примарног нивоа. За почетак смо увели  три методе, детекција, генотипизација и квантификација ХПВ вируса, те детекција и квантификација Хепатитис Б вируса и детекција mycobacterium tuberkulosis – туберкулоза, а све методе вршиће се ПЦР методом у реалном времену“, истакла је Митровићева и додала  да је њихова ПЦР лабораторија прије шест мјесеци сертификована Стандардом 15189 од стране „БАТА“, те да су њихови налази признати у цијелом свијету.



- Када говоримо о медоти ПЦР у реалном временом и методама молекуларне медицина, најсофистициранија и најпрецизнија метода која омогућава не само детекцију биолошког материјала, него и квантификацију тог истог материјала. Прва метода коју смо увели је детекција ХПВ вируса, генотипизација, и квантификација и и смо успјели да три различите методе спојимо у једну. Можемо ова три резултата да добијемо једном реакцијом, што скраћује вријеме, а поузданост резултата  је максимална. У могућности смо да од стотињак различитих генотипова ХПВ вируса који постоје, детектујемо и одредимо 14 критичних , који имају малигни потенцијал. Хепатитис Б вирус је друга метода коју радимо и она не захтјева генотипизацију, већ само дететкцију и квантификацију, јер је клиничарима јако важно ако има вируса, колико га има и јако је важно да се током терапије прати да ли вирус пада. Трећа метода коју радимо је туберкулоза, која је још увијек присутна у нашој популацији. Методе које су до сада постојале, постојаће и даље само што уводимо нову, додатну“, појаснио је проф. Др Никола Тепић, молекуларни биолог.

Семберија инфо - С. Ристановић