UDRUŽENJE ŽENA “IMPULS”: ZAVRŠEN PROJEKAT “LAKŠE JE OVAKO” :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENJE ŽENA “IMPULS”: ZAVRŠEN PROJEKAT “LAKŠE JE OVAKO”


Na završnom  sastanku povodom uspješno realizovanog projekta “Lakše je ovako”, predstavnice Udruženja žena sa invaliditetom “Impuls”, uručile su zahvalnice predstavnicima Doma zdravlja. Tanja Milinković, izvršni direktor udruženja, podsjetila je da je udruženje, uz podršku Grada Bijeljina i u saradnji sa Domom zdravlja,  realizovalo projekat sa ciljem unapređenja kvaliteta brige o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom.

-Aktivnosti su bile usmjerene  na reproduktivno zdravlje žena sa invaliditetom, kako u gradu, tako i u ruralnim sredinama. Krenuli smo analizom stanja, napravili smo anketni upitnik o stepenu informisanosti o procedurama i uslugama, kad je u pitanju reproduktivno zdravlje, a iz te analize smo uvidjeli da značajan broj žena sa invaliditetom ne odlaze na preglede,  ne poznaju šta je reproduktivno zdravlje i da nisu upoznate sa uslugama u Domu zdravlja. Sa direktorom Doma zdravlja prim. dr Danijelom Đukin, održali smo sastanak i dogovorili plan aktivnosti”, rekla je Milinkovićeva. Ona je pojasnila da su održani informativna i edukativni skupovi,  a potom su organizovani besplatni ginekološki pregledi i mamografski i ultrazvučni pregledi dojki.

-Izražavamo zahvalnost za nesebičnu podršku direktoru Doma zdravlja  prim. dr Danijeli Đukin, prim dr Milanu Arsenoviću, specijalisti ginekologije i akušerstva, dr Saši Đuriću radiologu, Tatjani Perić, glavnoj sestri Doma zdravlja,  Andrijani Todić, ginekološko akušerskoj sestri i svim ostalim u Domu zdravlja koji su dali značajan doprinos u realizaciji ovog značajnog projekta”, naglasila je Milinkovićeva koja u ime udruženja uručila zahvalnice predstavnicima Doma zdravlja. Direktor Dom zdravlja Danijela Đukin,  istakla je da je Dom zdravlja ustanova sa dušom i da im je na prvom mjestu, zdravlje sugrađana.



-Primarnom nivou zdravstvene zaštite gravitira oko 150. 000 stanovnika, a naš cij je da svi imaju sveobuhvatnu ikvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštitu. Naše angažovanje za članice Udruženja “Impuls” rađeno je posvećeno i s dušom i svakako da ćemo im uvijek biti na raspolaganju”, rekla je Đukinova. Ginekolog dr Milan Arsenović podsjetio je da su pored edukativnih predavanja, organizovani i besplatni preventivni ginekološki pregledi.

-Ono što moram naglasiti je da je naš cilj, da primarna zdravstvena zaštita bude svima dostupna, a takođe podsjećam da u dispanzeru za žene imamo i hidraulični ginekološki sto, što je posebno važno za žene sa invaliditetom. Značilo bi nam kad bismo u perspektivi  uspjeli nabaviti još jedan ovakav ginekološki sto, a uvjeren sam da će biti sluha za ove potrebe”, rekao je dr Arsenović. Radiolog, dr Saša Đurić podsjetio je da su u okviru projekta uradili preventivne mamografske i ultrazvučne preglede dojki.

-Pored pregleda, uradili smo i jako bitnu stvar, a to je razgovor o zdravlju, jer kad imate pravu informaciju, bogatiji ste od bilo kog čovjeka. Ono što je takođe bitno istaći je da nismo otkrili ni jedan malignitet, što me posebno raduje, a raduje me i činjenica da su na pregled dolazile i žene koje su registrovane u drugim zdravstvenim ustanovama. Takođe, naši tehničari su bili maksimalno na usluzi kako bi se obavili svi pregledi”, rekao je dr Đurić i poručio svim ženama, sa akcentom na žene starosne dobi od 40 do 70 godina, da jednom godišnje obave pregled dojki.

-To je jedini način da se malignitet uhvati u samom početku. Ne možemo ga spriječiti, ali ga možemo uhvatiti u začetku”, rekao je dr Đurić.

Semberija info