Бурно у Бијељини: Одлука о Петровићу до Божића :: Semberija INFO ::

 

Бурно у Бијељини: Одлука о Петровићу до Божића


БИЈЕЉИНА - Градски одбор СНСД-а званично је отворио причу о опозиву градоначелника Бијељине Љубише Петровића, а коначна одлука могла би бити позната већ у првим данима јануара, када ставове о томе заузму и њихови коалициони партнери са којима имају и већину у Скупштини.

Из коалиције окупљене око СНСД-а су, између осталих, СДСС, ДЕМОС, СП, УС и Покрет за Бијељину, у неколико наврата је указивано на то  да Петровић (СДС) не води добро град у Семберији, али овај пут су отишли корак даље.

Предсједник бијељинског одбора СНСД-а Мирослав Миловановић за “Глас” је потврдио да су отворили тему Петровићевог опозива након што је, како каже, беспотребно закомпликовао додјелу помоћи од 250 КМ пензионерима, са најнижим примањима након што је у парламенту усвојен тај амандман.

- Од почетка имамо замјерки на његов рад, али сада, умјесто да једноставно овај посао заврше у координацији са Фондом ПИО, који има на једном мјесту све евиденције и спискове пензионера, они су затражили од пензионера да доставе доказе у градску управу да имају најнижу пензију, а има их око 1.000, гужве су, људи одустају јер не могу да стоје у реду. Могли су елегантно да то заврше путем Фонда, али су одлучили да малтретирају пензионере - тврди Миловановић.

То је, како каже, била кап која је прелила часу те су и затражили да се о томе, односно о идеји опозива, изјасне и странке са којима су у коалицији.

- Закључено је да сви они о томе расправе на сједницама органа странака и одлуче да ли у то треба ићи или не. Договор је да све те процедуре заврше до Божића, након чега бисмо ишли или у опозив или коначно одустали од те приче - рекао је Миловановић.

Подршка најављеном опозиву је стигла и из ДНС-а. Члан Предсједништва и предсједник Регионалног одбора Саво Попић јуче је поручио да је Петровић могао да много више учини за Бијељину, али и да очигледно није дорастао позицији градоначелника другог по величини града у Републици Српској.

- Или умијеш или не, а Ви очигледно не умијете - поручио је Попић.

Позив СНСД-а ће размотрити и у ДЕМОС-у.

- Вјерујем да је та одлука озбиљно припремљена и да није напамет донесена, тако да ће ДЕМОС свој коначан став донијети када је размотри - изјавио је први човјек те странке Недељко Чубриловић.

Петровић, који је за градоначелника изабран на изборима 2020. године, није јуче одговарао на телефонске позиве. На изборима га је подржао и ПДП, а у тој странци сматрају да су веће шансе да до опозива не дође.

- Прича о његовој смијени је стара скоро колико и његов мандат, тако да се то спомиње у Бијељини већ двије године. Мислим да до тога, ипак, неће ни доћи, чим се о томе толико прича. Они који имају 25 од 31 одборника да су за тај опозив покренули би да одавно. Имају већину да донесу одлуку о томе и не видим зашто би се дизала толика тензија и помпезно најављивала, када све могу лако - рекао је за “Глас Српске” предсједник Градског одбора ПДП-а Славиша Мраковић.

Буџет

Један од разлога због којих сматрају да неће доћи до опозива јесу тачке које долазе пред бијељинске одборнике у наредним данима.

- Налазимо се пред усвајањем ребаланса и буџета за наредну годину. Постоје компромиси и договори, тако да стране нису баш толико “зараћене” колико се чини у јавности - оцијенио је Славиша Марковић.


Глас Српске